Werken in het voortgezet onderwijs
Welke docent heeft ooit indruk op je gemaakt? Word zelf ook zo'n inspirerende leraar in het voortgezet onderwijs. Ontdek jouw mogelijkheden!
Leraar worden in het voortgezet onderwijs: de baan van het leven!
Werd je vroeger ook zo geïnspireerd door de verhalen van die ene geschiedenisleraar? Heb je perfect Duits, Frans of Engels leren spreken door die geweldige vakdocent? Lesgeven in het voortgezet onderwijs betekent dat je scholieren voorbereidt op hun vervolgopleiding. Je geeft kennis en vaardigheden mee waar zij de rest van hun leven gebruik van kunnen maken. Hoe leuk is het om jouw passie voor het (school)vak over te kunnen brengen op de scholieren van nu? Door te werken in het voortgezet onderwijs kun je een bijdrage leveren aan de maatschappij en de toekomst van de volgende generatie.
Routes naar het leraarschap in het voortgezet onderwijs
Als leraar in het voortgezet onderwijs ben je expert op een (of meer) schoolvakken. Er zijn veel mogelijke routes om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Je haalt bijvoorbeeld tijdens je opleiding je tweede- of eerstegraads bevoegdheid voor een schoolvak. Heb je affiniteit met een schoolvak of ben je afgestudeerd in (de richting van) een schoolvak, dan kan je misschien een kortere route volgen om leraar in het voortgezet onderwijs te worden. Dat kan via een voltijd- of deeltijdopleiding, of via een zij-instroomtraject.
Functies in het voortgezet onderwijs
Wil jij graag op een middelbare school werken, maar liggen jouw ambities niet bij het lesgeven? Naast vakdocenten zijn er nog veel meer functies op een middelbare school. Van roostermaker tot conciërge, en van schoolleider tot intern begeleider. Een middelbare school is een grote organisatie en het onderwijsteam moet alle taken goed op elkaar afstemmen. Samen zorgen de medewerkers van een middelbare school ervoor dat leerlingen zich prettig en veilig voelen op school. In onze kennisbank kun je steeds meer informatie vinden vinden over de verschillende functies in het voortgezet onderwijs.
Praktische zaken bij werken in het voortgezet onderwijs
Als je overweegt om te gaan werken in het voortgezet onderwijs, zijn er waarschijnlijk een aantal praktische zaken die je vooraf uit wilt zoeken. Je hebt bijvoorbeeld vragen over de arbeidsvoorwaarden, de cao en de salarisschalen. Ook wil je waarschijnlijk weten hoe het zit met het collegegeld en welke subsidies er beschikbaar zijn als je via een lerarenopleiding of zij-instroomtraject leraar wilt worden in het voortgezet onderwijs.
Ben je benieuwd hoe het is om docent te zijn in het voortgezet onderwijs? Bekijk dan ook eens ons voorbereidingsplatform Klaar voor de Stap!