Wat is een educatieve minor of module?

In het kort

Een educatieve minor of module is een opleiding van een half jaar waarmee je een beperkte tweedegraads bevoegdheid haalt. Je komt hiervoor in aanmerking als je een wo-bachelor volgt of hebt gevolgd die vakinhoudelijk verwant is aan een schoolvak.

Wat is een educatieve minor of module?

Wil jij lesgeven in het vmbo of in de onderbouw van havo/vwo en heb je een wo-bachelor die aansluit bij een schoolvak in het voortgezet onderwijs? Misschien is een educatieve minor of educatieve module dan iets voor jou. Wat de educatieve minor of module precies inhoudt en wat een beperkte tweedegraadslesbevoegdheid is, lees je in dit artikel.

Wat houdt een educatieve minor of module in?

Een educatieve minor of module is een samenhangend vakkenpakket van 30 studiepunten (ECTS). Je volgt dit tijdens je wo-bachelor als minor (educatieve minor) of na je wo-bachelor als losse module (educatieve module). De inhoud van een educatieve minor en een educatieve module zijn hetzelfde.

Tijdens de minor of module ontwikkel je pedagogische en (vak)didactische kennis en vaardigheden, en loop je stage op een middelbare school. Je komt alleen in aanmerking voor het volgen van een educatieve minor of module als je een bachelor volgt (of hebt gevolgd) die verwant is aan een schoolvak.

Wil je weten welke bachelor verwant is aan welk schoolvak? Kijk dan in deze verwantschapstabel.


Volg je de educatieve minor? Dan ben je pas bevoegd om les te geven nadat je zowel de minor als je gehele wo-bachelor hebt afgerond. Na het behalen van de educatieve module mag je direct voor de klas. Je hebt je wo-bachelor immers al afgerond.

Welke bevoegdheid heb ik na het afronden van een educatieve module of minor?

Met de educatieve minor of module haal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Met een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid mag je lesgeven in het gehele vmbo en in de onderbouw van havo/vwo. Een beperkte tweedegraads bevoegdheid is dus niet hetzelfde als een tweedegraads bevoegdheid die je haalt door het volgen van een tweedegraads lerarenopleiding aan een hogeschool of via een zij-instroomtraject. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven op het mbo.

Let op! Op sommige hogescholen worden ook educatieve minors aangeboden. Daarmee behaal je géén beperkte tweedegraads bevoegdheid. Alleen na het afronden van een educatieve minor (of module) aan een universiteit behaal je deze bevoegdheid.

Kan ik mijn beperkte tweedegraads bevoegdheid later aanvullen met een andere lesbevoegdheid?

Als je na afronding van de educatieve minor of module ook een master behaalt, dan kun je daarna de educatieve master volgen en een eerstegraads lesbevoegdheid halen. Met een afgeronde educatieve minor of module kun je voor het educatieve deel van deze master een vrijstelling krijgen van maximaal 30 ECTS, mits je voor hetzelfde schoolvak kiest.

Wil je na het behalen van je beperkte tweedegraads lesbevoegdheid graag je reguliere tweedegraads lesbevoegdheid behalen? Dan kun je het beste overleggen met een hogeschool die deze lerarenopleiding aanbiedt om samen te kijken naar jouw persoonlijke traject.

In onze navigator kun je vinden welke universiteiten een module of minor aanbieden voor het schoolvak van jouw keuze.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket