Wat is een educatieve minor of module?

In het kort

Een educatieve minor of module is een opleiding van een half jaar waarmee je een beperkte tweedegraads bevoegdheid haalt. Je komt hiervoor in aanmerking als je een bachelor volgt of hebt gevolgd die vakinhoudelijk verwant is aan een schoolvak.

Wat is een educatieve minor of module?

Wil jij lesgeven op het vmbo of in de onderbouw van de havo en het vwo en heb je een wo-bachelor die aansluit bij een schoolvak in het voortgezet onderwijs? Misschien is een educatieve minor of educatieve module dan iets voor jou. Hiermee kun je aan een universiteit in een half jaar een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid halen. Wat de educatieve minor of module precies inhoudt en wat een beperkte tweedegraadslesbevoegdheid is, lees je in dit artikel.

Wat houdt een educatieve minor of module in?

Bij veel universitaire bacheloropleidingen kun je kiezen voor een minor. Een minor bestaat uit een half jaar studie van 30 ECTS (studiepunten). Het is vaak mogelijk om als minor de educatieve minor te kiezen. Hierbij loop je stage op een middelbare school en volg je vakken over leren en ontwikkelen, pedagogiek en vakdidactiek aan de universiteit. Als je deze minor afrondt, behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid. Je kunt alleen in aanmerking komen voor een educatieve minor als je een bachelor volgt die verwant is aan een schoolvak. Het is ook mogelijk om deze minor niet tijdens de bachelor te doen, maar na het afronden van je wo-bachelor. Dan heet de educatieve minor de ‘educatieve module’.

In onze navigator kun je vinden welke universiteiten een module of minor aanbieden voor het schoolvak van jouw keuze.

Welke bevoegdheid heb ik na het afronden van een educatieve module of minor?

Met de educatieve minor of module haal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Met een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid mag je lesgeven in alle niveaus van het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo. Een beperkte tweedegraads bevoegdheid is dus niet hetzelfde als een tweedegraads bevoegdheid die je haalt door het volgen van een tweedegraads lerarenopleiding aan een hogeschool of via een zij-instroomtraject. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven op het mbo.

Let op! Op sommige hogescholen worden ook educatieve minors aangeboden. Daarmee behaal je géén beperkte tweedegraads bevoegdheid. Alleen na het afronden van een educatieve minor (of module) aan een universiteit behaal je deze bevoegdheid.

Wil je weten welke bachelor verwant is aan welk schoolvak? Kijk dan in deze verwantschapstabel.

Wat is het verschil tussen een educatieve minor en een educatieve module?

Het verschil tussen een educatieve minor en een educatieve module is dat je de minor volgt tijdens het derde jaar van je wo-bachelor en de educatieve module pas nadat je een wo-bachelor hebt afgerond. Inhoudelijk zijn de minor en de module identiek.

Volg je de educatieve minor? Dan ben je pas bevoegd om les te geven nadat je zowel de minor als je gehele wo-bachelor hebt afgerond. Na het behalen van de educatieve module mag je direct voor de klas. Je hebt je wo-bachelor immers al afgerond.

Kan ik mijn beperkte tweedegraads bevoegdheid later nog aanvullen met een andere lesbevoegdheid?

Behaal je na afronding van de educatieve minor of module ook een master? Dan kun je daarna de educatieve master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen en een eerstegraads lesbevoegdheid halen. Met een afgeronde educatieve minor of module kun je voor het educatieve deel van deze master een vrijstelling krijgen van maximaal 30 ECTS, mits je voor hetzelfde schoolvak kiest.

Wil je na het behalen van je beperkte tweedegraads lesbevoegdheid graag je reguliere tweedegraads lesbevoegdheid behalen? Dan kun je het beste overleggen met een hogeschool die deze lerarenopleiding aanbiedt om samen te kijken naar jouw persoonlijke traject.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket