Wat is een educatieve minor of module?

Wat is een educatieve minor of module?

Wil jij lesgeven op het vmbo-t of in de onderbouw van de havo en het vwo en heb je een wo-bachelor die aansluit bij een schoolvak in het voortgezet onderwijs? Misschien is een educatieve minor of educatieve module dan iets voor jou. Hiermee kun je aan een universiteit een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid halen. Wat de educatieve minor of module precies inhoudt en wat een beperkte tweedegraadslesbevoegdheid is, lees je in dit artikel.

Wat houdt een educatieve minor of module in?

Bij veel universitaire bacheloropleidingen kun je kiezen voor een minor. Een minor bestaat uit een half jaar studie van 30 ECTS (studiepunten). Het is vaak mogelijk om als minor de educatieve minor te kiezen. Hierbij loop je stage op een middelbare school en volg je vakken over leren en ontwikkelen, pedagogiek en vakdidactiek aan de universiteit. Als je deze minor afrondt, behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid. Je kunt alleen in aanmerking komen voor een educatieve minor als je een bachelor volgt die verwant is aan een schoolvak. Het is ook mogelijk om deze minor niet tijdens de bachelor te doen, maar na het afronden van je wo-bachelor, dan heet dit de educatieve module.

In onze navigator kun je vinden welke universiteiten een module of minor aanbieden voor het schoolvak van jouw keuze. 

Welke bevoegdheid behaal ik na het afronden van een educatieve module of minor?

Met de educatieve minor of module haal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Dit is niet volledig hetzelfde als een reguliere tweedegraads bevoegdheid die je haalt door het volgen van een tweedegraads lerarenopleiding aan een hogeschool.

Met een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid mag je lesgeven op het vmbo-t en in de onderbouw van de havo en het vwo. Je bent hiermee -in tegenstelling tot de reguliere tweedegraads bevoegdheid- niet bevoegd om les te geven op het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs, het beroepsonderwijs (mbo), waar ook volwassenonderwijs onder valt, of het primair onderwijs, in het schoolvak dat overeenkomt met het schoolvak waarvoor jij bent opgeleid.

Wil je weten welke bachelor verwant is aan welk schoolvak? Kijk dan in deze verwantschapstabel

Wat is het verschil tussen een educatieve minor en een educatieve module?

Het verschil tussen een educatieve minor en een educatieve module is dat je de minor volgt tijdens het derde jaar van je wo-bachelor en de educatieve module pas nadat je een wo-bachelor hebt afgerond. Inhoudelijk zijn de minor en de module vrijwel identiek.

Volg je de educatieve minor? Dan ben je pas bevoegd om les te geven nadat je zowel de minor als je gehele wo-bachelor hebt afgerond. Na het behalen van de educatieve module mag je direct voor de klas. Je hebt je wo-bachelor immers al afgerond.

Kan ik mijn beperkte tweedegraads bevoegdheid later nog aanvullen met een andere lesbevoegdheid?

Behaal je na afronding van de educatieve minor of module ook een master? Dan kun je daarna de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen en een eerstegraads lesbevoegdheid halen. Met een afgeronde educatieve minor of module kun je voor het educatieve deel van deze master een vrijstelling krijgen van maximaal 30 ECTS. Maar dan moet je wel voor hetzelfde schoolvak kiezen.

Wil je na het behalen van je beperkte tweedegraads lesbevoegdheid graag je reguliere tweedegraads lesbevoegdheid behalen? Dan kun je het beste overleggen met een hogeschool die deze lerarenopleiding aanbiedt om samen te kijken naar jouw persoonlijke traject.

Samenvatting

De educatieve minor kun je volgen tijdens het derde jaar van je wo-bachelor en de educatieve module volg je na het behalen van je wo-bachelor. Met beide opleidingen kun je in een half jaar een beperkte tweedegraads bevoegdheid halen, als je tenminste een bachelor volgt of hebt gevolgd die verwant is aan een schoolvak. Met de beperkte tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven op het vmbo-t en in de onderbouw van de havo en het vwo. Het behalen van een educatieve minor of module kan voor vrijstellingen zorgen als je daarna de educatieve wo-master gaat volgen voor hetzelfde schoolvak.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket