Wat is de 21+-toets?

De 21+-toets

Wil jij een hbo-opleiding volgen maar heb je geen mbo4-, havo- of vwo-diploma? En ben je minimaal 21 jaar oud? Dan kan de 21+-toets jou helpen om toch een hbo-opleiding bij een hogeschool te kunnen starten. In deze toets wordt gemeten of je een opleiding aan een hogeschool aan zou kunnen.

Voor wie is de 21+-toets?

De 21+-toets duidt dus een leeftijd aan, hoewel je deze toets bij sommige hogescholen al mag afleggen als je nog 20 bent, op de voorwaarde dat je wel 21 bent wanneer je studie begint. Je kunt je aanmelden voor deze toets als je geen mbo4-, havo- of vwo-diploma hebt en toch graag wilt starten met een hbo-opleiding.

Hoe ziet de 21+-toets eruit?

De 21+-toets bestaat uit verschillende testonderdelen die jouw werk- en denkniveau meten. Een hogeschool mag zelf bepalen welke vorm hun 21+-toets precies heeft. De behaalde resultaten op de 21+-toets bij de ene hogeschool geven dan ook geen recht op toelating bij een andere hogeschool.

In sommige gevallen gaat het om een toets die lijkt op een IQ-test of intelligentieonderzoek, terwijl andere 21+-toetsen meer lijken op een havo-examen. Je wordt over het algemeen getoetst op taalvaardigheid, rekenvaardigheden en ruimtelijk inzicht. Je kunt bij de hogeschool waar jij een opleiding wilt volgen meer informatie vinden over de onderdelen die getoetst worden. Ook kun je bij de hogeschool navragen hoe je je het beste op deze toets kunt voorbereiden en de minimale scores die behaald moeten worden. Naast de 21+-toets wordt door er door sommige hogescholen, aanvullend op de 21+-toets, een toelatingsgesprek verplicht gesteld. Ook dit gesprek moet voldoende worden afgesloten.

Hoe kan ik me aanmelden voor de 21+-toets?

Je kunt je aanmelden voor deze toets bij de hogeschool waar je wilt studeren. Dat kan via de website van die hogeschool.

Hoeveel kost een 21+-toets?

De kosten verschillen ook per hogeschool, maar in de meeste gevallen ligt dit bedrag tussen de €75,- en €200,-. 

Hoelang is mijn toetsuitslag geldig?

Ben je geslaagd voor de 21+-toets? Let er dan op dat je je uitslag niet laat verlopen. Zo geven sommige hogescholen een geldigheid van twee jaar aan de toets die zij hebben afgenomen, maar de geldigheid verschilt per hogeschool. Ook is de uitslag van de toets niet overdraagbaar naar een andere hogeschool.

Ben je niet geslaagd? Dan kun je niet altijd direct de toets herkansen. Bij sommige hogescholen kun je bovendien maximaal twee keer per jaar de 21+-toets maken. Kijk ook hier goed naar de voorwaarden die jouw hogeschool hiervoor heeft vastgelegd.

Samenvatting

Als je graag wilt starten met een hbo-opleiding maar geen mbo4-, havo- of vwo-diploma hebt, dan kun je met behulp van de 21+-toets toch aan een hbo-opleiding bij een hogeschool beginnen. De 21+-toets bestaat uit verschillende testonderdelen die jouw werk- en denkniveau meten. Een hogeschool mag zelf bepalen welke vorm hun 21+-toets precies heeft.

Je meldt je voor deze toets aan bij de hogeschool waar je wilt studeren. De kosten verschillen ook per hogeschool, maar in de meeste gevallen ligt dit bedrag tussen de €75,- en €200,-. Ook de herkansingsmogelijkheden en de geldigheidsduur van je toetsuitslag verschillen per hogeschool.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket