Wat is een kopopleiding?

Wat is een kopopleiding?

Wil je na het afronden van je hbo- of wo-bacheloropleiding graag een tweedegraads bevoegdheid halen? Als je een bacheloropleiding hebt gevolgd die vakinhoudelijk voldoende verwant is aan het schoolvak dat je zou willen geven, dan kan dat via een kopopleiding in één jaar. In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over de kopopleiding.

Wat houdt een kopopleiding in?

Een kopopleiding is een verkorte lerarenopleiding, waarin je in één jaar een tweedegraads lesbevoegdheid behaalt voor een bepaald schoolvak. Je haalt deze bevoegdheid aan een hogeschool. Met deze bevoegdheid kun je lesgeven op een middelbare school (in het vmbo en in de onderbouw van havo/vwo) en in het mbo. Een overzicht van alle kopopleidingen vind je in onze navigator

Er zijn meer mogelijkheden om een tweedegraads bevoegdheid te halen. Bekijk alle routes hier.

Wat leer ik tijdens een kopopleiding?

De kopopleiding is een verkorte lerarenopleiding waarin de praktijk centraal staat. Vanwege je afgeronde verwante bachelordiploma wordt er namelijk van uitgegaan dat je al voldoende inhoudelijke kennis van het schoolvak hebt opgedaan. Je krijgt daarom geen vakken over de inhoud van het schoolvak, maar alleen vakken waarin pedagogiek en (vak)didactiek centraal staan. Daarnaast loop je stage op een middelbare school of op een mbo-school.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een kopopleiding?

Je komt in aanmerking voor een kopopleiding als jouw bacheloropleiding vakinhoudelijk verwant is aan een schoolvak. Je vindt die verwantschap in deze verwantschapstabel. Heb je bijvoorbeeld een hbo-opleiding in de toegepaste biologie afgerond? Dan kom je in aanmerking voor de kopopleiding voor het schoolvak biologie.

Hogescholen hebben op hun website meestal een gedetailleerd overzicht staan van de specifieke bacheloropleidingen waarmee je in aanmerking komt voor een kopopleiding. Houd er verder rekening mee dat hogescholen eisen stellen aan het aantal jaar dat tussen het behalen van je bachelordiploma en de start van de kopopleiding mag zitten. Dat is vaak maximaal zeven jaar.

Is de kopopleiding een voltijdopleiding?

Een kopopleiding is in de meeste gevallen een voltijdstudie. Als studeren in voltijd niet past bij jouw situatie, of wanneer je opleiding niet in de verwantschapstabel staat, kun je contact opnemen met de reguliere (deeltijd)lerarenopleiding om te kijken of er eventueel een verkorte route voor jou mogelijk is. 

Wat kost een kopopleiding?

Voor een kopopleiding betaal je meestal het wettelijke collegegeld, maar dat hangt net als bij andere studies af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je eerder behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In sommige gevallen betaal je instellingscollegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijke en het instellingscollegegeld.

Als je na je opleiding aan een hogeschool of universiteit een kopopleiding gaat doen, kun je een jaar extra studiefinanciering krijgen, mits je opleidingscombinatie in de verwantschapstabel is opgenomen. Dit geldt voor zowel de beurs als de lening. Ook mag je een jaar langer reizen met het studentenreisproduct. Bekijk in ons artikel over subsidies alle leningen en tegemoetkomingen voor leraren.

Samenvatting

Via een kopopleiding kun je een tweedegraads lesbevoegdheid halen, mits je een hbo- of wo-bachelor hebt afgerond die vakinhoudelijk verwant is aan het schoolvak dat je zou willen geven. Een kopopleiding is een eenjarige lerarenopleiding waarin pedagogiek en (vak)didactiek centraal staan. Vanwege je afgeronde verwante bachelordiploma wordt ervan uitgegaan dat je al over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt van het schoolvak dat je wilt geven. Hogescholen stellen eisen aan het aantal jaar dat tussen het behalen van je bachelordiploma en de start van de kopopleiding zit. Dit is vaak maximaal zeven jaar. De meeste kopopleidingen worden alleen aangeboden in voltijd, maar op sommige hogescholen wordt ook een deeltijdvariant aangeboden. In de meeste gevallen betaal je voor het volgen van een kopopleiding wettelijk collegegeld.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket