Wat is de universitaire pabo?

In het kort

De universitaire pabo’s zijn samenwerkingsverbanden van een universiteit en een of meerdere hogescholen, waarin je twee bacheloropleidingen volgt: het pabo-programma aan een hogeschool en de wo-bachelor Onderwijswetenschappen of de wo-bachelor Pedagogische Wetenschappen aan een universiteit.

Wat is de universitaire pabo?

Wil je een bevoegdheid voor het primair onderwijs halen via een opleiding aan de pabo, en je daarnaast verdiepen in pedagogiek en onderwijskunde op universitair niveau? Dat kan met een universitaire pabo-opleiding. Deze lerarenopleiding staat ook wel bekend als de academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo), universitaire lerarenopleiding basisonderwijs of academische pabo. Lees in dit artikel alles over de opleidingsmogelijkheden rondom de universitaire pabo.

Welke onderwijsinstellingen bieden de universitaire pabo aan?

De universitaire pabo’s zijn samenwerkingsverbanden tussen een universiteit en één of meerdere hogescholen. In vier jaar tijd volg je twee bacheloropleidingen: het pabo-programma aan een hogeschool en de wo-bachelor Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen aan een universiteit. In dit dubbele-bachelormodel staat de koppeling tussen theorie en praktijk centraal en is er veel aandacht voor onderzoek. Je krijgt na afronding van de opleiding twee diploma’s: een hbo-bachelordiploma Leerkracht Basisonderwijs (inclusief de bevoegdheid voor het primair onderwijs) en een universitair bachelordiploma Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen. Dit wo-bachelordiploma geeft je rechtstreeks toegang tot een wo-master Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen. Om toelaatbaar te zijn tot een universitaire pabo heb je minimaal een vwo-diploma of een hbo- of wo-propedeuse nodig.

Er zijn zes universitaire pabo’s in Nederland die dit dubbele-bachelormodel aanbieden. Zij zijn verenigd in het netwerk van Universitaire Pabo’s Nederland (UniPa).

 

Naam opleiding 

Hogeschool 

Universiteit 

Duur

Diploma's 

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs Nijmegen (ALPO Nijmegen) Hogeschool Arnhem & Nijmegen Radboud Universiteit Nijmegen 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs Utrecht (ALPO Utrecht) Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Onderwijswetenschappen (wo)
Academische Pabo Leiden Hogeschool Leiden Universiteit Leiden 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) Hogeschool van Amsterdam Universiteit van Amsterdam 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB Groningen) NHL/Stenden en Hanzehogeschool Rijksuniversiteit Groningen 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Universitaire Pabo Amsterdam/Zwolle Hogeschool Windesheim Hogeschool Viaa Hogeschool iPabo Vrije Universiteit Amsterdam 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)

Welke andere universitaire opleidingsmogelijkheden zijn er als ik de pabo wil gaan doen?

Alleen bij bovenstaande combinatie-opleidingen uit het UniPa-netwerk spreken we over een academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo), universitaire lerarenopleiding basisonderwijs of academische lerarenopleiding. Er zijn ook andere mogelijkheden om een academisch component toe te voegen aan je opleiding tot docent in het primair onderwijs. De vijf varianten die dit mogelijk maken, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Variant I: het ingedaalde-mastermodel

In deze eerste variant kunnen hbo-studenten aan de pabo tijdens hun opleiding al aan een schakeltraject op de universiteit beginnen. Er zijn vijf samenwerkingen tussen hogescholen en universiteiten die deze variant aanbieden.

 

Hogeschool

Universiteit

Duur

Diploma's 

Hogeschool Rotterdam

Erasmus Universiteit

4 + 1 jaar

Bachelor of Education (hbo)
en Master Pedagogy and Education (wo)

Iselinge Hogeschool

Open Universiteit

4 + 1 jaar

Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit

De Nieuwste Pabo

Open Universiteit 4 + 1 jaar Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit
 

Hogeschool de

Kempel
Open Universiteit 4 + 1 jaar Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit
Hogeschool Zeeland Open Universiteit 4 + 1 jaar Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit

Variant II: het bachelor-mastermodel

Deze tweede variant is erop gericht om in vier jaar zowel een hbo-bachelor met lesbevoegdheid voor het primair onderwijs als een universitaire master te halen.

Hogeschool Universiteit Duur Diploma's
Fontys Tilburg University 4  jaar Bachelor of Education (hbo) en Master of Arts (wo) in het domein communicatie, kunst en cultuur

Variant III: één wo-bachelor (PWPO)

Bij deze derde variant kies je voor de universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen Primair Onderwijs (PWPO). Deze voltijdopleiding duurt drie jaar, waarna je één diploma krijgt: een Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen inclusief een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs. 

Hogeschool Universiteit Duur Diploma's
N.v.t. Radboud Universiteit 3 jaar Bachelor Pedagogische Wetenschappen Primair Onderwijs (wo)
 

Variant IV: één wo-master (EMPO)

De vierde variant is een tweejarige opleiding in voltijd waarmee je zowel een master in de Sociale Wetenschappen, als een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs behaalt. Je vindt uitgebreide informatie over deze variant in ons artikel over de EMPO.

Hogeschool Universiteit Duur Diploma's
N.v.t. Vrije Universiteit
Universiteit van Amsterdam
Universiteit Leiden
Erasmus Universiteit Rotterdam
2 jaar Master of Science (wo) in de Sociale Wetenschappen

Variant V: gelijktijdig een wo-master en een hbo-bachelor (MPabo)

Met deze vijfde variant is het mogelijk je lesbevoegdheid voor het primair onderwijs te halen door in twee jaar tijd twee opleidingen te volgen: de universitaire masteropleiding Educational Sciences en de flexibele opleiding leraar basisonderwijs voor academici. Je vindt uitgebreide informatie over deze nieuwe variant in ons artikel over het MPabo-traject.

Hogeschool Universiteit Duur Diploma
Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht 2 jaar Bachelor of Education (hbo) en Master of Science (wo) in Educational Sciences

Meer weten over de universitaire pabo?

Wil je meer weten over de positie van de academische leraar in het primair onderwijs? Lees dan ervaringen van studenten, docenten en schoolleiders in de publicatie van het Platform Samen Opleiden en Professionaliseren of kijk op de website van de Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs.

Academische routes naar het primair onderwijs in beeld

In deze infographic van UNL vind je alle academische routes naar het primair onderwijs als handig overzicht. 

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket