Een studie om leraar te worden: de lerarenopleiding

Ben je klaar met school en wil je aan de slag als leraar? In Nederland worden lerarenopleidingen aangeboden op hogescholen en universiteiten. Hier word je opgeleid om leraar te worden in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo. De opleiding om leerkracht te worden in het basisonderwijs wordt ook wel de pabo genoemd, wat staat voor pedagogische academie voor het basisonderwijs. Als je een opleiding wilt volgen om leraar te worden in het voortgezet onderwijs of in het mbo, kies je voor een eerste- of tweedegraads lerarenopleiding. Wil je meer weten over eerste- en tweedegraads bevoegdheden? Lees meer over lesbevoegdheden.

Een beroepsgericht vak op het mbo: geen lerarenopleiding?

Voor beroepsgerichte vakken op het mbo bestaat vaak geen lerarenopleiding. Wil jij bijvoorbeeld leraar worden op het mbo op het gebied van media & communicatie? Of wil je op een andere manier in de klas aan de slag met jouw praktische vakkennis? Dan volg je geen lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit. Er zijn dan andere routes mogelijk, zoals een PDG-traject op een hogeschool of een mbo4-opleiding tot instructeur in het mbo. 

Onze onderwijsnavigator met lerarenopleidingen in Nederland

Je kunt bij ons een compleet ingerichte onderwijsnavigator vinden. In deze navigator kun je lerarenopleidingen bij jou in de buurt vinden en de studievarianten die zij aanbieden. Via onze onderwijsnavigator kun je bovendien contact opnemen met de juiste contactpersonen van de verschillende lerarenopleidingen.

Over het Onderwijsloket