Hoe word ik gastdocent?

Gastdocent worden

Als gastdocent kun je jouw ervaring en kennis meenemen vanuit je vakgebied. Zo kun je op een middelbare school lessen verzorgen over bitcoins of op een basisschool een gastles geven over groene energie. Je hoeft als gastdocent geen bevoegdheid te hebben, maar je mag natuurlijk niet zomaar voor de klas staan. Hoe je gastdocent wordt en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn, lees je in dit artikel.

Veelgestelde vragen over gastdocent worden

Kan ik fulltime aan de slag als gastdocent?

Nee, je mag geen fulltime aanstelling als gastdocent aannemen. Een gastdocent mag maximaal (op jaarbasis) gemiddeld 6 klokuren per week lesgeven. Dit is vastgelegd in de Wet educatie en beroepsonderwijs, artikel 4.2.1 lid 6.

Heb ik een bevoegdheid nodig als gastdocent?

Nee, als gastdocent heb je geen bevoegdheid nodig. Je moet vaak wel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen laten zien, die je kunt aanvragen bij de gemeente.

Mag ik als gastdocent zelfstandig lesgeven?

Een gastdocent valt altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Dat betekent niet per se dat er een bevoegde docent in het lokaal aanwezig moet zijn. De school maakt hierover afspraken met de gastdocent en het onderwijsteam.

Waar kan ik solliciteren voor de functie als gastdocent?

Je kunt op vacaturesites zoeken naar treffers als ‘gastdocent’ en ‘gastles’. Scholen plaatsen daar soms vacatures met een zoekvraag voor een specifieke gastles. Daarnaast zijn er veel instanties en bedrijven die eigen personeel inzetten om af en toe gastlessen op onderwijsinstellingen te verzorgen. De website Voor De Klas heeft een aantal initiatieven van organisaties verzameld.

Tot slot kun je ook in je eigen regio op zoek gaan naar mogelijkheden om gastlessen te verzorgen. Misschien heeft jouw regio zelfs al een regioloket. Dat geldt in ieder geval voor de regio’s rondom de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De komende tijd zullen steeds meer regio-initiatieven zich regionaal inzetten voor het lerarentekort in het onderwijs. Je kunt een regioloket benaderen en samen met de adviseurs bekijken welke scholen in jouw buurt behoefte zouden hebben aan jouw gastlessen. Je vindt een overzicht van de huidige regioloketten in ons artikel over dit onderwerp.

Samenvatting

Als gastdocent kun je zonder de juiste bevoegdheid toch voor de klas staan. Dat mag voor gemiddeld maximaal 6 klokuren per week op jaarbasis. Een gastdocent valt altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Hoe dat er in de praktijk uitziet wordt samen met het schoolbestuur bepaald. Kleine vacatures voor gastdocenten vind je op vacaturesites, maar je kunt ook open solliciteren of gebruik maken van het netwerk van regionale initiatieven.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket