Hoe word ik gastdocent?

In het kort

Als gastdocent mag je in sommige onderwijssectoren zonder bevoegdheid lesgeven. Dat mag gemiddeld maximaal 6 klokuren per week op jaarbasis. Een gastdocent valt altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar.

Hoe word ik gastdocent?

Wil jij jouw ervaring in een bepaald vakgebied delen in het voortgezet onderwijs, mbo of hoger onderwijs, maar wil je dit maar voor een beperkt aantal uur per week doen? Hoe je gastdocent wordt en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een gastdocent?

Een gastdocent geeft gastlessen op een school. Dat kan in het voortgezet onderwijs, op het mbo en in het hoger onderwijs. Gastlessen zijn vaak thematisch. Zo kun je op een middelbare school lessen verzorgen over bitcoins of bij een regionaal opleidingscentrum (roc) een gastles geven over groene energie.

Heb ik een bevoegdheid nodig om gastdocent te worden?

Nee, als gastdocent heb je geen bevoegdheid nodig. Een school kan je wel om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen, die je kunt aanvragen bij de gemeente.

Hoeveel uur in de week mag ik werken als gastdocent?

Je mag als gastdocent geen fulltime aanstelling aannemen. Een gastdocent mag op jaarbasis maximaal gemiddeld 6 klokuren per week lesgeven. Dit is vastgelegd in de Wet educatie en beroepsonderwijs, artikel 4.2.1 lid 6 en de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 17.19 lid 2.

Mag ik zelfstandig voor de klas staan?

Een gastdocent valt altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Dat betekent niet per se dat deze leraar in het lokaal aanwezig moet zijn. De school maakt hierover afspraken met de gastdocent en het onderwijsteam.

Waar kan ik solliciteren voor de functie van gastdocent?

Je kunt op vacaturesites zoeken naar treffers als ‘gastdocent’ en ‘gastles’. Scholen plaatsen soms vacatures met een zoekvraag voor een specifieke gastles. Je kunt natuurlijk ook open solliciteren en zelf scholen in jouw buurt (voor mbo-scholen: gebruik Kiesmbo.nl) benaderen met jouw expertise. Daarnaast zijn er veel instanties en bedrijven die eigen personeel inzetten om af en toe gastlessen op onderwijsinstellingen te verzorgen. De website Voor De Klas heeft een aantal initiatieven van organisaties verzameld.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket