Hoe word ik gastdocent?

In het kort

Als gastdocent mag je in sommige onderwijssectoren zonder bevoegdheid lesgeven. Dat mag gemiddeld maximaal 6 klokuren per week op jaarbasis. Een gastdocent valt altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar.

Hoe word ik gastdocent?

Wil jij op basis van jouw expertise zo nu en dan lessen of workshops verzorgen in het onderwijs? Denk er dan eens aan om gastdocent te worden. Hoe je gastdocent wordt en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een gastdocent?

Een gastdocent geeft gastlessen op een school. Dat kan in het voortgezet onderwijs, op het mbo en in het hoger onderwijs. Gastlessen zijn vaak thematisch. Zo kun je op een middelbare school bijvoorbeeld lessen verzorgen over omgaan met geld of bij een regionaal opleidingscentrum (roc) een gastles geven over groene energie.

Heb ik een bevoegdheid nodig om gastdocent te worden?

Nee, als gastdocent heb je in principe geen bevoegdheid nodig. Een school kan je wel om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen, die je kunt aanvragen bij de gemeente.

Hoeveel uur in de week mag ik werken als gastdocent?

Je mag als gastdocent geen fulltime aanstelling aannemen. Een gastdocent mag op jaarbasis maximaal gemiddeld 6 klokuren per week lesgeven. Dit is vastgelegd in de Wet educatie en beroepsonderwijs, artikel 4.2.1 lid 6 en de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 7.19.

Mag ik zelfstandig voor de klas staan?

Als gastdocent val je altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Dat betekent niet per se dat deze leraar in het lokaal aanwezig moet zijn. De school maakt hierover afspraken met de gastdocent en het onderwijsteam.

Waar kan ik solliciteren voor de functie van gastdocent?

Je kunt op vacaturesites zoeken naar termen als ‘gastdocent’ en ‘gastles’. Scholen plaatsen soms vacatures met een zoekvraag voor een specifieke gastles. Je kunt natuurlijk ook open solliciteren en zelf scholen in jouw buurt (voor mbo-scholen: gebruik Kiesmbo.nl) benaderen met jouw expertise. Daarnaast zijn er veel instanties en bedrijven die eigen personeel inzetten om af en toe gastlessen op onderwijsinstellingen te verzorgen. De website Voor De Klas heeft een aantal initiatieven van organisaties verzameld.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket