Hoe word ik instructeur in het mbo?

In het kort

Om instructeur te worden kun je de mbo4-opleiding ‘instructeur mbo’ volgen of een educatieve associate degree tot onderwijsondersteuner.

Hoe word ik instructeur in het mbo?  

Wil jij mbo-studenten graag alles leren over de praktijkonderdelen binnen hun beroepsprofiel? Dan ben je misschien wel benieuwd naar de functie van instructeur. In dit artikel bespreken we de inhoud van deze functie, nemen we je mee in de verschillen tussen een instructeur en een docent en leggen we uit op welke manier je instructeur kunt worden.

Wat is een instructeur in het mbo?

Instructeurs zijn verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder de verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam. Dat betekent niet dat er iemand uit het onderwijsteam ook daadwerkelijk aanwezig moet zijn in het (praktijk)lokaal of de werkplaats. Het is aan het team om de rolverdeling van de docent en de instructeur goed af te stemmen.

Wat is het verschil tussen een instructeur en docent in het mbo?

Binnen het mbo is een onderwijsteam verantwoordelijk voor de verdeling van de onderwijstaken en de examinering. Docenten en instructeurs maken allebei deel uit van het onderwijsteam binnen een mbo-school. Mbo-docenten zijn meestal eindverantwoordelijk voor het onderwijsprogramma, de bijbehorende toetsing en het begeleiden van studenten in hun studie. Instructeurs houden zich vooral bezig met de praktijkonderdelen binnen een opleiding en dragen geen eindverantwoordelijkheid.  

Tip! Heb jij interesse om instructeur te worden, maar weet je nog niet of het goed bij je past? Neem dan contact op met een mbo-school bij jou in de buurt en vraag of je een keer mag meelopen. Op die manier kom je erachter of de functie van instructeur of docent het beste bij je past en hoe de mbo-school de onderwijstaken tussen deze functies verdeelt. Je vindt alle mbo-scholen op Kiesmbo.nl.

Welke bekwaamheidseisen gelden er voor instructeurs?

Net als docenten moeten ook instructeurs voldoen aan een aantal bekwaamheidseisen. Je moet volgens de wet vakinhoudelijk, vakdidactisch en pedagogisch bekwaam zijn om het beroep van instructeur uit te mogen oefenen – of daarvoor in opleiding zijn. Het schoolbestuur van een mbo-school oordeelt over jouw bekwaamheid. Dat gebeurt op basis van je opleidingsachtergrond en werkervaring.  

Welke opleidingen bestaan er voor instructeurs?

Je vakinhoudelijke bekwaamheid moet je kunnen aantonen op basis van relevante werkervaring en je opleidingsachtergrond. Om ook pedagogisch en didactisch bekwaam te worden, kun je een opleiding volgen. Er zijn twee opleidingen waarbij je gericht aan de slag gaat met de vakdidactische en pedagogische competenties die je nodig hebt als instructeur. Deze opleidingen kun je combineren met een stage op een mbo-school of met een aanstelling als instructeur.  

 

  1. De mbo4-opleiding ‘Instructeur mbo’ 

Deze 1-jarige mbo4-opleiding volg je op een mbo-school. De opleiding wordt alleen aangeboden in een bbl-variant. Je hebt dus een aanstelling als instructeur nodig op een mbo-school. Die mbo-school moet een erkend leerbedrijf zijn, anders word je niet tot de opleiding toegelaten. Om te worden toegelaten tot deze opleiding moet je verder in ieder geval aantoonbare relevante werkervaring en minimaal een mbo3-diploma hebben. Naast je aanstelling heb je in de meeste gevallen één dag in de week les. 

Je vindt meer informatie over deze mbo4-opleiding op de website van Kies MBO. Ook zijn er verschillende video’s beschikbaar waarin instructeurs in het mbo vertellen over hun werk. Bekijk hier de video van het Deltion College of de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven.

  1. De educatieve associate degree tot onderwijsondersteuner  

Een associate degree (Ad) is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau, die wat niveau betreft tussen een mbo4-opleiding en een hbo-bachelor in zit. Voor deze opleiding heb je minimaal een mbo4-diploma nodig of een havo- of vwo-diploma. Als je niet in het bezit bent van deze diploma’s kun je ook met een 21+-toets worden toegelaten.  

In het eerste jaar van deze opleiding loop je vaak stage op een mbo-school, maar je kunt deze opleiding ook doen als je al werkzaam bent op een school als instructeur. Zo kun je datgene wat je in de lessen leert direct toepassen bij de begeleiding van studenten tijdens praktijklessen. 

In dit artikel op onze website vind je een overzicht van de associate degrees die zich richten op het onderwijs. Je vindt alle educatieve associate degrees in onze onderwijsnavigator

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket