Wat is een VOG?

Wat is een VOG?

Wil jij in het onderwijs werken en moet je hiervoor een VOG aanvragen? Wil je weten hoe jij een VOG aanvraagt en wat de kosten hiervoor zijn? De afkorting VOG staat voor ‘Verklaring Omtrent Gedrag’. In dit artikel lees je alles over een VOG.

Waarom moet ik een VOG aanvragen?

Een VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Het is een papieren document dat aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Er wordt gekeken of er strafbare feiten en/of andere bezwaren gevonden zijn in je verleden. Als dat niet het geval is, dan wordt er een VOG uitgegeven. Justis is de enige instantie in Nederland die de VOG-aanvragen behandelt. 

Is het aanvragen van een VOG verplicht?

Als je in het onderwijs wilt werken is het aanvragen van een VOG wettelijk verplicht. Het schoolbestuur moet kunnen aantonen dat al zijn medewerkers in bezit zijn van een VOG.

Waarop word je gescreend als in het onderwijs wilt werken?

Het hangt af van de baan of stage of een strafbaar feit een bezwaar vormt. Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld van belang zijn als een aanvrager taxichauffeur wil worden, maar niet voor de functie van baliemedewerker bij een bank. Voor het onderwijs word je in ieder geval gescreend op strafbare feiten als machtsmisbruik en gewelds- of zedendelicten.

Hoe werkt een VOG-aanvraag?

De school waar jij wil gaan werken, zorgt ervoor dat jij de aanvraag digitaal of schriftelijk kunt indienen. Overleg met je toekomstige werkgever als je de aanvraag op een andere manier wilt indienen dan hij of zij heeft voorgesteld.

Digitaal aanvragen

Vraag je de VOG digitaal aan? Dan zet jouw toekomstige werkgever de VOG-aanvraag online voor je klaar. Jij krijgt vervolgens een e-mail van Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code kun je online inloggen, je aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen. Om je aanvraag succesvol af te ronden heb je een DigiD-account, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig.

Schriftelijk aanvragen

Vraag je de VOG schriftelijk aan? Dan moet de aanvraag op papier worden ingediend bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Het aanvraagformulier dat je hiervoor nodig hebt, krijg je van de school die de VOG van je vraagt (je toekomstige werkgever).

Hoelang duurt een VOG-aanvraag?

Je ontvangt de VOG binnen vier weken op papier thuis via de post. Je kunt de VOG vervolgens inleveren bij je werkgever.

Hoeveel kost het aanvragen van een VOG?

Een digitale aanvraag die je (toekomstige) werkgever start, kost € 33,85. Voor een schriftelijke VOG-aanvraag via de gemeente betaalt je € 41,35. Deze kosten betaal je in eerste instantie zelf. Soms mag je de kosten van de VOG-aanvraag declareren bij je school; dat verschilt per school.

Meer weten? Kijk op de website van Justis voor de veelgestelde vragen over de VOG.

Samenvatting

Een VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Het is een papieren document dat aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Als je in het onderwijs wilt werken is het aanvragen van een VOG wettelijk verplicht. Je wordt dan gescreend op strafbare feiten als machtsmisbruik en gewelds- of zedendelicten.

De aanvraag gebeurt digitaal of schriftelijk. Vervolgens ontvang je binnen vier weken je VOG via de post. De kosten voor je VOG-aanvraag betaal je in principe zelf, maar soms mag  je de kosten van de VOG  declareren bij je school.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket