Wat is een VOG?

In het kort

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een document dat aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Als je in het onderwijs wilt werken is het aanvragen van een VOG wettelijk verplicht.

Wat is een VOG?

Wil jij in het onderwijs werken? Dan kun je door een werkgever verzocht worden om hiervoor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Het is dan handig om te weten wat een VOG is, waarom je een VOG moet aanvragen en wat de kosten hiervoor zijn. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie over een VOG voor je op een rijtje gezet.

Wat staat er op een VOG?

Een VOG is een papieren document dat aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Er wordt gekeken of er strafbare feiten en/of andere bezwaren gevonden zijn in je verleden. Als dat niet het geval is, dan wordt er een VOG uitgegeven. Op de VOG wordt de uitkomst van de screening dus vermeld en verschillende persoonlijke gegevens zoals je initialen en achternaam, adres en geboortedatum. Justis is de enige instantie in Nederland die VOG-aanvragen behandelt. 

Klik hier voor een voorbeeld van een Verklaring Omtrent Gedrag

Waarom moet ik een VOG aanvragen?

Je vraagt een VOG aan op verzoek van je werkgever wanneer die jou aan wil nemen als werknemer of stagiair. Als je in het onderwijs wilt werken, is het aanvragen van een VOG wettelijk verplicht. Het schoolbestuur moet kunnen aantonen dat alle medewerkers in bezit zijn van een VOG.

Waarop word je gescreend als in het onderwijs wilt werken?

Het hangt af van de baan of stage of een strafbaar feit een bezwaar vormt. Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld van belang zijn als een aanvrager taxichauffeur wil worden, maar niet voor de functie van baliemedewerker bij een bank. Voor het onderwijs word je in ieder geval gescreend op strafbare feiten als machtsmisbruik en gewelds- of zedendelicten.

Hoe werkt een VOG-aanvraag?

De school waar jij wilt gaan werken, zorgt ervoor dat jij de aanvraag digitaal of schriftelijk kunt indienen. Overleg met je toekomstige werkgever als je de aanvraag op een andere manier wilt indienen dan door de werkgever voorgesteld.

Digitaal aanvragen

Vraag je de VOG digitaal aan? Dan zet jouw toekomstige werkgever de VOG-aanvraag online voor je klaar. Jij krijgt vervolgens een e-mail van Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code kun je online inloggen, je aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen. Om je aanvraag succesvol af te ronden heb je een DigiD-account, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig.

Schriftelijk aanvragen

Vraag je de VOG schriftelijk aan? Dan moet de aanvraag op papier worden ingediend bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Het aanvraagformulier dat je hiervoor nodig hebt, krijg je van de school die de VOG van je vraagt (je toekomstige werkgever).

Hoelang duurt een VOG-aanvraag?

Je ontvangt de VOG binnen vier weken op papier thuis via de post. Je kunt de VOG vervolgens inleveren bij je werkgever.

Hoeveel kost het aanvragen van een VOG?

Een digitale aanvraag die je (toekomstige) werkgever start, kost € 33,85. Voor een schriftelijke VOG-aanvraag via de gemeente betaal je € 41,35. Deze kosten betaal je in eerste instantie zelf. Soms mag je de kosten van de VOG-aanvraag declareren bij je school; dat verschilt wel per school.

Meer weten? Kijk op de website van Justis voor de veelgestelde vragen over de VOG.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket