Past een zij-instroomtraject bij mij?

Kom erachter of een zij-instroomtraject bij jou past

Je bent eruit: je wilt een overstap naar het onderwijs maken. Je hebt je ingelezen en weet dat er een aantal routes naar het onderwijs zijn. Een zij-instroomtraject lijkt je een mooie optie: een tweejarig traject dat bovendien volledig betaald is. Maar los van de criteria waar je aan moet voldoen, is het ook goed om te bekijken of dit traject wel bij jou past. In dit artikel geven we daarom zo goed mogelijk antwoord op de vraag: past een zij-instroomtraject bij mij?

Het zij-instroomtraject in het kort

Een zij-instroomtraject is een op maat gemaakt traject waarin je tegelijkertijd leert en werkt. Je hebt minimaal een hbo-diploma nodig om in aanmerking te komen voor dit traject. Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van ca. 0.4 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag 1 voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

Vooraf oriƫnteren op het docentschap

Als stagiaire heb je de mogelijkheid om in het beroep te groeien. Je loopt mee, zit achter in de klas en begint met het geven van deellesjes. Dat is bij een zij-instroomtraject niet zo. Het is daarom belangrijk dat je je - voordat je zij-instroomtraject start - al goed oriënteert op het docentschap. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een zij-instroomtraject bij jou past.

 

Loop een dag mee op een school

De beste manier om te kijken of het onderwijs iets voor jou is: loop een dag mee op een school. Je ziet het werk van een leraar, je maakt kennis met de doelgroep waar je les aan gaat geven en je ervaart de sfeer op een school. Veel scholen staan open voor een meeloopdag. In sommige regio’s, zoals Amsterdam, worden er zelfs centrale meeloopdagen georganiseerd. De scholen zetten gezamenlijk hun deuren open om mensen te ontvangen die een overstap naar het leraarschap overwegen.

 

Bezoek informatiebijeenkomsten over zij-instroomtrajecten

Door heel Nederland worden open avonden en informatiebijeenkomsten georganiseerd voor mensen die een zij-instroomtraject overwegen. Op deze bijeenkomsten hoor je veel praktische informatie over de invulling van het traject. Vaak zijn er ook sprekers aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met een zij-instroomtraject.

Er worden ook informatiebijeenkomsten georganiseerd door hogescholen en universiteiten. Tijdens deze bijeenkomsten zal met name de manier waarop jouw opleidingstraject vorm wordt gegeven centraal staan.

Let op: door de huidige maatregelen rondom het Coronavirus zijn meeloopdagen, open avonden bij onderwijsinstellingen en informatiebijeenkomsten afgelast. Volg de voor de laatste ontwikkelingen de websites van onderwijsinstellingen en natuurlijk de website van het RIVM. 

Neem contact met ons op

Heb je praktische vragen over het zij-instroomtraject en vind je het lastig om te bepalen of het traject iets voor jou is? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee of brengen je in contact met onze collega’s van regio-initiatieven bij jou in de buurt.

Samenvatting

Een zij-instroomtraject klinkt als een buitenkansje: een kort traject dat bovendien volledig bekostigd wordt door de school. Houd er wel rekening mee dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen voordat je in aanmerking komt voor een zij-instroomtraject. Zo heb je minimaal een hbo-diploma nodig. Daarnaast moet je nagaan of een zij-instroomtraject wel bij jou past. Ben jij er klaar voor om direct vanaf dag 1 voor de klas te staan en zelfstandig je lessen te verzorgen? Oriënteer je daarom vooraf goed: loop mee op een school en infomeer jezelf over het zij-instroomtraject.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket