Past een zij-instroomtraject bij mij?

In het kort

Als je je afvraagt of het zij-instroomtraject de juiste route is voor jou, is het belangrijk dat je je vooraf goed oriënteert: loop mee op een school, informeer jezelf over het zij-instroomtraject, volg een training waarin deze oriëntatievraag centraal staat of doe een online zelftest.

Past een zij-instroomtraject bij mij?

Heb je je al ingelezen in het zij-instroomtraject en lijkt je dit een mooie route om jouw lesbevoegdheid te halen? Los van de voorwaarden waar je aan moet voldoen, is het ook goed om te bekijken of dit traject wel bij jou past. In dit artikel geven we daarom zo goed mogelijk antwoord op de vraag: past een zij-instroomtraject bij mij?

Het zij-instroomtraject in het kort

Een zij-instroomtraject is een op maat gemaakt traject waarin je tegelijkertijd leert en werkt. Je hebt minimaal een hbo-bachelordiploma nodig om in aanmerking te komen voor dit traject. Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je op een school als leraar met een aanstelling  tussen de 0,4 en 0,8 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag 1 voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent. De school waar je werkt kan een subsidie voor jou aanvragen en hiermee wordt jouw opleidingstraject volledig betaald.

  • Lees alles over zij-instromen als leerkracht in het primair onderwijs hier.
  • Lees alles over zij-instromen als leraar in het voortgezet onderwijs hier.
  • Lees alles over zij-instromen als docent in het mbo hier

Vooraf oriënteren op het docentschap

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een zij-instroomtraject bij jou past.

Loop een dag mee op een school

De beste manier om te kijken of het onderwijs iets voor jou is: loop een dag of meerdere dagen mee op een school. Je ziet het werk van een leraar, je maakt kennis met de doelgroep waar je les aan gaat geven en je ervaart de sfeer op een school. Veel scholen staan open voor meeloopdagen. Op de website Scholenopdekaart.nl vind je eenvoudig de basis- en middelbare scholen in jouw buurt en hun contactgegevens. Mbo-scholen kun je het beste vinden via de website Kiesmbo.nl.

In sommige regio’s worden er zelfs centrale meeloopdagen georganiseerd. De scholen zetten gezamenlijk hun deuren open om mensen te ontvangen die een overstap naar het leraarschap overwegen. Ben je benieuwd of er ook centrale meeloopdagen worden georganiseerd in jouw regio? Kijk dan op de websites van de verschillende regioloketten wat er in jouw omgeving wordt aangeboden.

Bezoek informatiebijeenkomsten over zij-instroomtrajecten

Door heel Nederland worden open avonden en informatiebijeenkomsten georganiseerd voor mensen die een zij-instroomtraject overwegen. Bekijk het aanbod van dit soort activiteiten via regioloketten en hogescholen en universiteiten in jouw omgeving.

Volg de training Zin in lesgeven

Denk jij na over een carrière als leraar, al dan niet als zij-instromer in het beroep? Dan kan de driedaagse training Zin in Lesgeven ook een start zijn van jouw oriëntatietraject. Na afloop van deze training weet je beter of het beroep van leraar bij jou past: of je "het moet doen", of je er gelukkig van wordt én of je het in je hebt. Daarnaast is een belangrijk doel van de training het enthousiasmeren en motiveren van degenen die het 'in zich' hebben.

Luister onze podcast Grote pauze!

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? In onze podcast Grote Pauze gaan we in gesprek met overstappers die jou voorgingen. Alle ins en outs rondom het zij-instroomtraject komen aan bod. Je luistert Grote Pauze op Spotify en Apple Podcasts.

Zij-instromen als directeur op een basisschool

In dit artikel lag de focus op zij-instromen als leraar, maar wist je dat je ook kunt zij-instromen als directeur op een basisschool? Voor mensen die vanuit een baan buiten het onderwijs de overstap willen maken naar de functie van directeur op een basisschool is een zij-instroom subsidie beschikbaar van maximaal €20.000. Meer informatie over de subsidieregeling vind je op deze pagina van DUS-i, en over de functie van directeur op een basisschool lees je in dit artikel meer.

Neem contact met ons op

Heb je praktische vragen over zij-instromen en vind je het lastig om te bepalen of het iets voor jou is? Neem dan contact met ons op. Wij denken met je mee en brengen je graag in contact met onze collega’s van regio-initiatieven bij jou in de buurt.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket