Subsidies, regelingen en tegemoetkomingen voor een lerarenopleiding
Om het lerarentekort aan te pakken, wil de overheid een carrière in het onderwijs voor meer mensen toegankelijk maken. Je kunt daardoor aanspraak maken op verschillende subsidies en tegemoetkomingen als je wilt overstappen naar het onderwijs. Naast deze tegemoetkomingen en subsidies zijn er ook nieuwe regelingen, die bijvoorbeeld een lening aantrekkelijker maken of korting geven op het collegegeld. Deze subsidies zijn niet alleen beschikbaar voor nieuwe docenten, maar ook voor huidige docenten.
Meer subsidie: aanpak van het lerarentekort
De afgelopen jaren zijn er door de overheid meer subsidies, regelingen en tegemoetkomingen beschikbaar gesteld om een overstap naar het onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. Werken in het onderwijs is immers dé baan van het leven. Ook zijn er subsidies, regelingen en tegemoetkomingen voor leraren die zich binnen het onderwijs willen specialiseren of de overstap naar een andere onderwijssector willen maken. Met deze nieuwe regelingen wil de overheid het lerarentekort aanpakken en de financiële drempel om de overstap naar (of binnen) het onderwijs te maken zo laag mogelijk maken.
Subsidies, regelingen en tegemoetkomingen voor zittende docenten
De subsidies, regelingen en tegemoetkomingen van de overheid zijn niet alleen maar voor mensen die vanuit een andere sector de overstap maken naar het onderwijs. Ben jij bijvoorbeeld basisschoolleerkracht en wil je graag werken in het voortgezet onderwijs (of andersom)? Ook voor een overstap binnen het onderwijs zijn er financiële regelingen vanuit de overheid, omdat daarmee ook een deel van het lerarentekort kan worden aangepakt. Want wanneer een leraar zich verbreedt of verdiept kan hij of zij misschien de overstap maken naar een onderwijssector of schoolvak waar het lerarentekort groter is. Zo is er een nieuwe subsidie beschikbaar om leraren in het voortgezet aan te moedigen om een dubbele bevoegdheid te halen en kunnen basisschoolleraren een verkort scholingstraject voor de vmbo-profielen volgen. Ook mogen zittende docenten sinds 2017 gebruik maken van de subsidie voor het zij-instroomtraject als zij een extra bevoegdheid willen halen.
Regionale subsidies, regelingen en tegemoetkomingen
Tot slot zijn er niet alleen regelingen en subsidies beschikbaar op landelijk niveau, maar ook op regionaal en soms zelfs gemeentelijk niveau. Het Onderwijsloket geeft een overzicht van de landelijke regelingen. Benieuwd welke tegemoetkomingen en subsidies in jouw regio van toepassing zijn? Dan kun je terecht bij de regionale loketten. De afgelopen maanden hebben verschillende regio's in Nederland de eerste stappen gezet om een regioloket of regioplatform vorm te geven. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag - de steden met de grootste tekorten - bestaan zulke loketten al. De medewerkers van deze regioloketten kunnen je meer vertellen over de regiospecifieke subsidies, regelingen en tegemoetkomingen. Binnenkort zullen er meer regio's volgen. Voor nu vind je de meest actuele gegevens van de regio-initiatieven in onze onderwijsnavigator. Via de onderwijsnavigator kun je contact opnemen met de regionale loketten.