Is er voor onderwijsassistenten en leraarondersteuners ook een subsidie om leraar in het basisonderwijs te worden?

Veelgestelde vragen over de subsidieregeling

Wat is het doel van deze subsidieregeling? 

Het doel van deze subsidieregeling is om het voor onderwijsassistenten en leraarondersteuners aantrekkelijker te maken om leraar te worden in het primair onderwijs.

Moet ik een baan hebben om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling? 

Ja, dat is een eis om in aanmerking te komen voor deze regeling. Je moet in dienst zijn bij een school als onderwijsassistent of leraarondersteuner. De omvang van je aanstelling ligt niet vastgelegd in deze regeling.

Wie vraagt de subsidie aan?

Het schoolbestuur van de school waar je werkzaam bent vraagt deze subsidie voor jou aan bij DUS-I.

Krijg ik wel tijd om te studeren naast mijn aanstelling?

Ja, het studieverlof bedraagt minstens 20% van het aantal uur dat je als onderwijsassistent of leraarondersteuner werkzaam bent.

Hoeveel jaar heb je recht op deze subsidie? 

Je krijgt voor vier studiejaren subsidie waaruit jouw studiekosten worden betaald (en ook studieverlof). Je hebt recht op € 5.000,- per studiejaar, wat neerkomt op € 20.000,- voor vier studiejaren. Het schoolbestuur van de school waar jij een aanstelling hebt, beheert het geld van deze subsidie.

Wanneer kan ik/mijn werkgever de subsidieregeling voor onderwijsassistenten opleiding tot leraar aanvragen? 

Dat kan voor het studiejaar 2021-2022 tot en met 15 oktober 2021.

Kan ik subsidie krijgen als ik eerder dan 2019 gestart ben met de opleiding?

Nee, de regeling is bedoeld voor onderwijsassistenten en leraarondersteuners die de opleiding in 2019, 2020, 2021 en 2022 starten of gestart zijn.

Heb ik automatisch recht op deze subsidieregeling als de school hem heeft aangevraagd?

Nee. Dat ligt aan het aantal aanvragen dat binnen is gekomen en wanneer de aanvragen verstuurd zijn. Alleen de volledig ingevulde aanvragen worden (op volgorde van binnenkomst) beoordeeld.

Hoeveel subsidies mag een schoolbestuur aanvragen? 

Een schoolbestuur mag maximaal drie subsidies aanvragen voor drie individuele onderwijsassistenten of leraarondersteuners.

Mag ik als lerarenondersteuner ook gebruik maken van deze subsidieregeling? 

Ja, dat mag. Hoewel leraarondersteuners niet worden genoemd in de titel van deze subsidie (Subsidieregeling onderwijsassistenten opleiding tot leraar), geldt de subsidie ook voor leraarondersteuners die een opleiding tot leraar in het primair onderwijs willen volgen. 

Samenvatting

De "Subsidieregeling onderwijsassistenten opleiding tot leraar" is in het leven geroepen om onderwijsassistenten met een mbo4-diploma te stimuleren om door te studeren. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je bij een school in dienst zijn als onderwijsassistent of leraarondersteuner. Het schoolbestuur van de school waar je werkzaam bent vraagt deze subsidie vervolgens voor jou aan. Je krijgt dan voor vier studiejaren subsidie waaruit jouw studiekosten worden betaald.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket