Leerkracht worden in deeltijd: Robin

Leerkracht worden in deeltijd: Robin

Robin (30 jaar) woont in Leiden en is bezig met haar overstap naar het basisonderwijs. Ze heeft ervoor gekozen om over te stappen via een verkorte deeltijdopleiding aan de pabo en is daarnaast alvast aan de slag gegaan als onderwijsassistent. Benieuwd waarom zij hiervoor gekozen heeft? Hieronder lees je alles over hoe Robin de overstap heeft aangepakt!

"Het Onderwijsloket heeft me geholpen om in die bulk aan informatie de juiste stukjes te vinden."

Hoe zag de aanloop naar je overstap naar het onderwijs eruit?

Ik overwoog al eerder om over te stappen naar het onderwijs, maar toen ik op zoek moest naar een nieuwe baan gaf een loopbaancoachingtraject me het laatste zetje om het ook echt te gaan doen. In mijn vorige werk miste ik het informele en persoonlijke contact met mensen. Daarnaast leek het mij altijd leuk om met kinderen te werken vanwege hun energie, eerlijkheid en nieuwsgierigheid. Ik hoopte dat geen dag hetzelfde zou zijn als je werkt met kinderen – en ik bleek gelijk te hebben!

Hoe heb je je oriëntatie aangepakt?

Ik heb me eerst georiënteerd op de verschillende sectoren: ik wist nog niet of ik op een basisschool wilde werken, op een middelbare school of op een mbo. Ik heb informatie opgezocht op internet,  bekenden gesproken die werkzaam zijn in het onderwijs en op een aantal scholen een dagdeel meegelopen om te kijken welke sector mij het meest aansprak. Nadat ik voor het basisonderwijs gekozen had, heb ik een aantal seminars en informatiedagen bijgewoond om nog beter beeld te krijgen van die sector.

De volgende stap was voor mij het maken van een keuze voor de opleidingsvorm. Ik heb eerst naar het zij-instroomtraject gekeken, maar hier had ik naar eigen mening onvoldoende relevante werkervaring voor. Ook het feit dat je meteen voor de klas moest staan, sprak mij minder aan. Ik wilde eerst ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat en kennis opdoen tijdens de opleiding voordat ik voor de klas zou staan. Daarnaast kon ik gedurende de eerste twee jaar aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid en had ik recht op een aantal vrijstellingen vanwege mijn afgeronde hbo-bacheloropleiding Communicatie. Ik heb als doel deze studie in 2 tot 3 jaar af te ronden en hopelijk tijdens mijn opleiding al versneld aan de slag te kunnen als leerkracht.

"Ik hoopte dat geen dag hetzelfde zou zijn als je werkt met kinderen – en ik bleek gelijk te hebben!"

Hoe heeft het Onderwijsloket je geholpen?

Het Onderwijsloket was de plek waar ik mijn vragen kon neerleggen over de keuze tussen het zij-instroomtraject of een deeltijdopleiding. Ook kreeg ik te horen waar ik meer informatie vandaan kon halen, wat mijn vervolgstappen konden zijn en wat ik kon verwachten van beide trajecten. Ik heb contact gehad via de e-mail, maar ik heb ook online activiteiten van het Onderwijsloket bijgewoond. Het internet biedt heel veel aan informatie, maar soms is het een overkill en dat maakt het lastig om de informatie te vinden die voor mij relevant was. Het Onderwijsloket heeft me geholpen om in die bulk aan informatie de juiste stukjes te vinden.

Hoe zijn de eerste weken van je opleiding gegaan?

Ik ben in februari 2021 begonnen met de flexibele deeltijdopleiding van de pabo aan de Hogeschool Leiden. De eerste weken na de start waren best zwaar. Vanwege corona had ik geen kennismakingsweek met medestudenten en ik volgde natuurlijk al mijn colleges vanuit huis. Na twee weken studie begon ik bovendien al met mijn stage. Dit was prettig omdat ik wat ik leerde gelijk in de praktijk kon toepassen, maar het was ook meteen flink aanpoten. Er kwam veel op me af en zo leerde ik direct hoe belangrijk goed kunnen plannen is. Gelukkig ben ik inmiddels weer een aantal weken verder en begin ik mijn draai steeds beter te vinden.

Een werkweek ziet er bij mij als volgt uit: één dag in de week volg ik zelf onderwijs, één dag in de week loop ik stage en twee dagen werk ik als onderwijsassistent bij de Anne Frank School in Leiden. Daar help ik een aantal kinderen uit de groepen 3 t/m 7 met de dingen waar zij nog extra in moeten oefenen of moeite mee hebben. Ik vind het erg leuk om te doen, het is een goede oefening als juf in spe en ik lever nu al mijn bijdrage aan het groeiende lerarentekort. Ik vind het heel fijn om anderen te helpen en daarbij mijn eigen creativiteit te gebruiken.

Twijfel jij tussen een deeltijdopleiding of een zij-instroomtraject? Lees ons artikel over dit onderwerp. 

De gouden tip van Robin:

Probeer mee te lopen op de scholen om een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Maak een bewuste keuze voor het onderwijs en voor werken met kinderen, want het is veel meer dan alleen lesgeven.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket