Wat moet ik weten over de toelatingstoetsen van de pabo?

Wat moet ik weten over de toelatingstoetsen van de pabo?

Wil jij weten of je een toelatingstoets moet maken voordat je aan de pabo mag starten? Of wil je meer informatie over hoe een toelatingstoets van de pabo in elkaar zit? Om de kwaliteit van leraren in het basisonderwijs te vergroten, zijn er sinds 2015 aanvullende toelatingseisen voor de pabo. Als je daar niet aan voldoet, moet je een of meer toelatingstoetsen halen om toelaatbaar te zijn tot de pabo. In dit artikel lees je meer over deze toelatingstoetsen. 

Wil je nog meer weten? Kijk dan op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Wanneer moet ik een toelatingstoets maken voor de pabo?

Er zijn drie toelatingstoetsen met ieder een eigen vakgebied: aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Als je een vwo-, hbo- of wo-diploma hebt, hoef je geen toelatingstoetsen te maken: je voldoet dan al aan de vooropleidingseisen.

Heb je een havodiploma en heb je eindexamen gedaan in een of meer van de drie vakgebieden, of heb je een vavo-certificaat op havoniveau voor (een van) deze vakgebieden? In dat geval hoef je de toelatingstoets voor dat vakgebied niet te maken.

Als je een ander diploma hebt, dan moet je meestal toelatingstoetsen maken om toegelaten te kunnen worden tot de pabo. In de praktijk betekent dit dat mbo4-studenten drie toelatingstoetsen moeten afleggen en havoleerlingen meestal een of twee, afhankelijk van in welke vakken zij examen hebben gedaan.

Lees in dit artikel meer over hoe je met een mbo4-diploma naar de pabo kunt.

Hoe meld ik me aan voor een toelatingstoets?

Als je je hebt aangemeld voor een lerarenopleiding basisonderwijs aan een pabo via Studielink, dan krijg je van de pabo waar je gaat studeren een digitale link waarmee je de inschrijving voor de toelatingstoets(en) kunt regelen. Deze toetsen worden op een pabolocatie afgenomen. Je hoeft de toets niet te maken op de locatie van de pabo waar je wilt studeren, je mag dit ook doen op een andere locatie als dat je beter uitkomt.

Hoe kan ik me voorbereiden op de toelatingstoetsen?

Je vindt allerlei studiemateriaal, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten en handreikingen per vak op de website http:/www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Ook vind je hier alle informatie voor aankomende pabo-studenten over de voorbereiding op de toelatingstoetsen.

De toets wordt digitaal afgenomen en bestaat uit 60 meerkeuzevragen per vak. Mocht je de toelatingstoets niet in één keer halen, dan kun je elk vak één keer herkansen.

Als je zeker weet dat je naar de pabo wilt, dan mag je eerder dan het examenjaar de toelatingstoetsen maken. Je kunt dan contact opnemen met Cito via toelatingstoetspabo@cito.nl.

Samenvatting

Als je aan de pabo wilt gaan studeren, moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen. De vooropleiding die je hebt afgerond bepaalt of je voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek een toelatingstoets moet maken.

Nadat je je hebt ingeschreven voor een studie, ontvang je van jouw pabo een link waarmee je de inschrijving voor de toelatingstoets(en) kunt regelen. De toets is digitaal en heeft 60 meerkeuzevragen per vak. Je mag iedere toelatingstoets maximaal één keer herkansen. 

Op de website http:/www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je hoe je je het beste kunt voorbereiden op de toetsen.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket