Wat is een hybride docent?

Wat is een hybride docent?

Werken als leraar hoeft niet fulltime te zijn. Je kunt je baan voor de klas combineren met een andere baan. Dat heet hybride docentschap. Als hybride docent werk je parttime als leraar en heb je daarnaast nog een andere baan. Je andere baan kan in het onderwijs zijn, in het bedrijfsleven, bij de overheid of bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. In dit artikel lees je alles over hybride docentschap.

Hoe word ik een hybride docent?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ga aan de slag als leraar (of instructeur) op een school en combineer die baan met ander (al dan niet onderwijsgerelateerd) werk.

Om in Nederland les te mogen geven heb je meestal een bevoegdheid of een getuigschrift nodig. Welke bevoegdheid of welk getuigschrift dit is, hangt af van de sector waarin je wilt gaan werken. Lees daarover alles in ons artikel over de verschillende bevoegdheden.

Als je weet welke bevoegdheid je wilt halen, dan zijn er globaal drie hoofdroutes te onderscheiden: een lerarenopleiding in voltijd, een lerarenopleiding in (flexibele) deeltijd en een zij-instroomtraject. Op deze themapagina vind je alles over de routes naar het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs en kennisbankartikelen die je helpen te ontdekken welke route het beste bij je past.

Je kunt ook zonder bevoegdheid of getuigschrift docent zijn; als gastdocent. Je mag volgens de wet (zie de WEB, artikel 4.2.1 lid 6) gemiddeld maximaal 6 klokuren per week lesgeven. Een gastdocent valt wel altijd onder de verantwoordelijkheid van een leraar. De school maakt hierover afspraken met de gastdocent en het onderwijsteam. Lees meer over lesgeven zonder bevoegdheid in ons artikel over gastdocentschap.

Wat zijn voor mij de voordelen aan hybride docentschap?

Hieronder hebben we een aantal voordelen van hybride docentschap verzameld, gebaseerd op de onderzoeksresultaten vanuit het expertisecentrum Hybride Docent. Wil je het hele onderzoeksrapport lezen? Klik dan hier.

  • Als hybride docent ervaar je meer afwisseling in je werkzaamheden en ontwikkel je je breder.
  • Als hybride docent breid je je professionele netwerk verder uit.
  • Als hybride docent kun je je bezig houden met wat je leuk en belangrijk vindt, maar waar je in je huidige werk nog niets mee deed, bijvoorbeeld: omgaan met een bepaalde doelgroep, bezig zijn met bepaalde vakinhoud, een bijdrage leveren aan de maatschappij, etc.

Waar moet ik rekening mee houden als ik hybride docent wil worden?

Naast bovenstaande voordelen van hybride docentschap, zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, al zijn die natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en van de andere baan of banen die je hebt.

  • Je hebt meerdere banen en dus zal het soms een uitdaging zijn om je tijd goed te verdelen.
  • Je werkgevers zullen daarnaast buiten jouw afgesproken werkdagen om ook vergaderingen of andere activiteiten organiseren, waar je niet altijd bij zult kunnen zijn. Dat kan vervelend zijn, bijvoorbeeld als je niet bij een belangrijke vergadering kan zijn of wanneer de kerstborrel van je werkgevers op dezelfde dag wordt gepland.

Hoe krijg ik mijn werkgever mee als ik hybride docent wil worden?

Je werkt misschien nu nog bij een bedrijf en wilt graag een parttime overstap maken naar het onderwijs. Of misschien wel andersom: je werkt nu fulltime op een school en wilt dat gaan combineren met een andere baan, al dan niet in het onderwijs. Maar hoe krijg je je werkgever mee in deze beslissing? Hieronder vind je een aantal voordelen voor je werkgever:

  • Als het goed is, is er sprake van een waardevolle kruisbestuiving, voor alle betrokken werkgevers en voor de inhoud en kwaliteit van de werkzaamheden van de hybride werknemer. Een hybride docent die zijn baan combineert met een baan in het bedrijfsleven heeft bijvoorbeeld zowel aansluiting bij ‘de volgende generatie’ als bij het werkveld en de dagelijkse praktijk die daarbij hoort. Beide werkplekken kunnen van deze complementaire kennis en ervaring profiteren. Op school geldt dat zowel voor de leerlingen/studenten als voor het docententeam.
  • Hybride docenten kunnen hun collega’s inspireren om zich te blijven ontwikkelen en dat wil de moderne werkgever: een levendige leercultuur in zijn bedrijf/school.
  • Dankzij hybride docentschappen kunnen interessante samenwerkingen ontstaan tussen scholen onderling en tussen scholen en andere bedrijven.

Wees daarnaast ook begripvol voor de uitdagingen die hybride docentschap voor werkgevers met zich meebrengt. Een hybride werknemer moet zijn of haar aandacht verdelen tussen de verschillende werkgevers. Dat betekent dat een werknemer niet altijd aanwezig of inzetbaar kan zijn wanneer hij of zij verplichtingen heeft bij de andere werkgever. Voor scholen brengt dat bovendien extra uitdagingen met zich mee bij het maken van de roosters.

De gouden tip om succesvol hybride docent te worden

De belangrijkste tip om hybride docentschap succesvol te maken is: maak goede afspraken met elkaar. Breng voor jezelf goed in kaart hoeveel tijd je hebt voor je verschillende werkgevers en wees daar transparant in, zowel naar je werkgever toe als naar je collega’s. Op welke dagen ben je aanwezig? En wat betekent dat voor de vergaderingen en andere activiteiten die niet op die dagen vallen? En hoe zit het met je bereikbaarheid daarbuiten (telefoon en e-mail)? Maak die afspraken zo vroeg mogelijk, zodat daar in een later stadium zo min mogelijk discussie over kan ontstaan.

Wil je meer weten?

Kijk dan op de website van het expertisecentrum Hybride Docent of ga direct naar de uitkomsten van het onderzoek naar de omvang, samenstelling en ervaringen van de huidige groep hybride docenten in het voortgezet onderwijs (2017). Neem voor al je overige vragen over routes naar (hybride) docentschap contact met ons op.

Samenvatting

Een hybride docent is een parttime leraar die zijn of haar baan in het onderwijs combineert met een andere baan in het onderwijs, een baan in het bedrijfsleven, een baan bij de overheid of als zelfstandig ondernemer. Als je hybride docent wilt worden moet je een bevoegdheid halen voor de sector waar je in wilt werken. Je kunt ook onbevoegd voor de klas, als gastdocent.

Hybride docentschap heeft veel voordelen, zoals meer afwisseling, meer verbreding en interessante samenwerkingen. Let er wel op dat je je aandacht en tijd goed kunt verdelen tussen je werkgevers en maak van tevoren goede afspraken over jouw aanwezigheid en je bereikbaarheid.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Bekijk op het Youtube-kanaal van kiesmbo.nl korte interviews met bijvoorbeeld een hybride docent verpleegkunde of een hybride docent reisbureau.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket