Wat is het vavo?

Het vavo

Het vavo is een afkorting van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Op het vavo kunnen volwassenen een vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma of deelcertificaten voor bepaalde schoolvakken halen. In dit artikel lees je voor wie het vavo bedoeld is, waar je het vavo kunt volgen en wat de kosten van deze opleiding zijn.

Voor wie is het vavo bedoeld?

Het vavo is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Deze volwassenen hebben bijvoorbeeld geen middelbareschooldiploma gehaald, ze willen een hoger middelbareschooldiploma halen of ze willen voor bepaalde vakken een deelcertificaat halen vanwege hun vervolgopleiding. Het vavo geeft hun de mogelijkheid om diploma’s en deelcertificaten te halen op vmbo-tl-, havo- of vwo-niveau. Ook leerlingen van 16 en 17 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden via het vavo hun middelbare school afronden. Bijvoorbeeld omdat een leerling is gezakt en niet het hele laatste jaar wil overdoen, of omdat een andere leeromgeving met een meer volwassen benadering voor de leerling beter is.

Waar kan ik het vavo volgen?

Het vavo is officieel ondergebracht bij het middelbaar beroepsonderwijs en wordt dan ook aangeboden door mbo-instellingen door heel Nederland. 

Wat zijn de kosten voor een opleiding of het behalen van deelcertificaten aan het vavo?

Het totale kostenplaatje voor een traject aan een vavo hangt af van de vraag of je een voltijdopleiding gaat doen of alleen deelcertificaten wilt behalen. Wil je een voltijdopleiding doen? Voor het studiejaar 2020-2021 bedraagt het lesgeld voor een voltijd traject € 1202,-. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is het volgen van een voltijdopleiding aan het vavo kosteloos.

Voor het behalen van deelcertificaten liggen de kosten anders. Hier betaal je voor de cursustijd. Je betaalt € 0,79 per 45 minuten lestijd. De hoogte van de totale kosten ligt aan de hoeveelheid lessen die je volgt en natuurlijk aan het aantal deelcertificaten waarvoor je je hebt ingeschreven.

Samenvatting

Het vavo is een afkorting van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Op het vavo kunnen volwassenen een vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma of deelcertificaten voor bepaalde schoolvakken halen. Het vavo wordt aangeboden door mbo-instellingen door heel Nederland.

Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, hangt af van het traject dat je volgt. Wil je een voltijdopleiding volgen? Dan betaal je collegegeld. Voor het behalen van deelcertificaten liggen de kosten anders: je betaalt dan alleen maar voor de vakken die je volgt.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket