Wat is het vavo?

In het kort

Het vavo is een afkorting voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. In het vavo kunnen volwassenen een vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma of deelcertificaten voor schoolvakken halen.

Wat is het vavo?

Heb je interesse in (werken in) het volwassenenonderwijs? In het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kunnen volwassenen een vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma of deelcertificaten voor bepaalde schoolvakken halen. In dit artikel lees je voor wie het vavo bedoeld is, waar je het vavo kunt volgen, wat de kosten van deze opleiding zijn en welke kwalificatie je nodig hebt om hier les te mogen geven.

Voor wie is het vavo bedoeld?

Het vavo is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Deze volwassenen hebben bijvoorbeeld geen middelbareschooldiploma gehaald, ze willen een middelbareschooldiploma op een ander niveau behalen of ze willen voor bepaalde schoolvakken een deelcertificaat halen vanwege hun vervolgopleiding. Het vavo biedt de mogelijkheid om diploma’s en deelcertificaten te halen op vmbo-tl-, havo- of vwo-niveau. Ook leerlingen van 16 en 17 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden via het vavo hun middelbare school afronden. Bijvoorbeeld omdat een leerling is gezakt en niet het hele laatste jaar wil overdoen, of omdat een andere leeromgeving met een meer volwassen benadering voor de leerling beter is.

Waar kan ik het vavo volgen?

Het vavo is officieel ondergebracht bij het middelbaar beroepsonderwijs en wordt dan ook aangeboden door mbo-instellingen door heel Nederland. 

Op Vavoscholen.nl vind je een overzicht van alle vavo-scholen in Nederland. 

Wat zijn de kosten voor een opleiding of het behalen van deelcertificaten in het vavo?

Het totale kostenplaatje voor een traject op een vavo-school hangt af van de vraag of je een voltijdopleiding gaat doen of alleen deelcertificaten wilt behalen. Wil je een voltijdopleiding doen? Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt het lesgeld voor een voltijdtraject € 1357,-. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is het volgen van een voltijdopleiding in het vavo kosteloos.

Voor het behalen van deelcertificaten liggen de kosten anders. Hier betaal je voor de cursustijd. Je betaalt in het collegejaar 2023-2024 € 0,86 per 45 minuten lestijd. De hoogte van de totale kosten ligt aan het aantal lessen dat je volgt en natuurlijk aan het aantal deelcertificaten waarvoor je je hebt ingeschreven.

Welke kwalificatie heb ik nodig om les te mogen geven in het vavo?

Als je les wilt geven in het vavo, heb je daar een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid voor nodig. Omdat het vavo officieel onder het mbo valt, mag je hier ook als leraar aan de slag als je een PDG hebt. In de praktijk wordt er vaak gevraagd om docenten die een eerste- of tweedegraads lerarenopleiding hebben afgerond.

Luister naar Spaans docent Gerjan in podcast Klaar voor de Stap:

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket