Wat is de 21+-toets?

In het kort

De 21+-toets bestaat uit verschillende testonderdelen die jouw werk- en denkniveau meten. Met behulp van deze toets kun je, als je geen mbo4-, havo- of vwo-diploma hebt, misschien toch met een hbo-opleiding beginnen.

Wat is de 21+-toets?

Wil jij een hbo-opleiding volgen maar heb je geen mbo4-, havo- of vwo-diploma? En ben je 21 jaar of ouder? Door een 21+-toets te maken kun je misschien toch aan een hbo-opleiding bij een hogeschool beginnen. Hieronder lees je wat een 21+-toets inhoudt.

Voor wie is de 21+-toets?

De 21+-toets is voor iedereen die graag een hbo-opleiding aan een hogeschool wil starten, maar niet voldoet aan de opleidingseisen: je hebt geen mbo4-, havo- of vwo-diploma. De 21+-toets wordt ook gebruikt ook voor toelating tot universiteiten, dan wordt deze vaak colloquium doctum (cd) genoemd.

Het is goed om te weten dat 21+ de leeftijd aanduidt vanaf wanneer je deze toets mag maken, hoewel je deze toets bij sommige hogescholen al mag afleggen als je nog 20 bent, op voorwaarde dat je 21 jaar oud bent wanneer je opleiding begint.

Hoe ziet de 21+-toets eruit?

De 21+-toets bestaat uit verschillende testonderdelen die jouw werk- en denkniveau meten. Een hogeschool bepaalt zelf de vorm van deze 21+-toets. De behaalde resultaten op de 21+-toets bij de ene hogeschool geven dan ook geen recht op toelating bij een andere hogeschool.

In sommige gevallen lijkt de 21+-toets op een IQ-test of intelligentieonderzoek, terwijl andere 21+-toetsen meer lijken op een havo-examen. Je wordt over het algemeen getoetst op taalvaardigheid, rekenvaardigheden en ruimtelijk inzicht. Je kunt bij de hogeschool waar jij een opleiding wilt volgen meer informatie vinden over de onderdelen die getoetst worden. Ook kun je bij de hogeschool navragen hoe je je het best op deze toets kunt voorbereiden en welke score je moet behalen om toegelaten te worden. Sommige hogescholen hebben naast de 21+-toets een verplicht toelatingsgesprek. Ook dit gesprek moet voldoende worden afgesloten voordat je aan de hbo-opleiding kunt starten.

Hoe kan ik me aanmelden voor de 21+-toets?

Je kunt je aanmelden voor deze toets bij de hogeschool waar je wilt studeren. Dat kan via de website van die hogeschool.

Benieuwd bij welke hogescholen je een lerarenopleiding kunt volgen? Kijk voor een overzicht in onze navigator!

Hoeveel kost een 21+-toets?

De kosten voor de 21+-toets verschillen per hogeschool, maar in de meeste gevallen ligt dit bedrag tussen de €75,- en €200,-. De precieze kosten vind je op de website van de hogeschool waarbij je de 21+-toets wilt maken.

Hoelang is mijn toetsuitslag geldig?

Ben je geslaagd voor de 21+-toets? Let er dan op dat je je uitslag niet laat verlopen. Bij sommige hogescholen is de uitslag twee jaar geldig, maar ook dit verschilt per hogeschool. Daarnaast is je toetsuitslag alleen geldig bij de hogeschool waar je de toets hebt gemaakt.

Wat gebeurt er als ik de 21+-toets niet haal?

Ben je niet geslaagd? Dan kun je de toets niet altijd direct herkansen. Vraag goed naar de voorwaarden die gelden bij jouw hogeschool. Zo kun je bij sommige hogescholen maximaal twee keer per jaar de 21+-toets maken.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket