PDG-traject in het mbo: Geke

Het ervaringsverhaal van Geke Remerie

Na haar studie diergeneeskunde werkte Geke Remerie (37) een aantal jaren in het buitenland als dierenarts. Toen ze tegen burn-out klachten aanliep bevestigde dat voor Geke het verlangen naar een nieuw pad. Na een uitgebreid oriëntatieproces koos ze voor het onderwijs. Haar behoefte aan mensgericht werken en persoonlijke aandacht waren hierbij belangrijke afwegingen. Inmiddels staat Geke in het mbo voor de klas als dierenarts-docent diergezondheidsleer, waar ze haar passie voor diergeneeskunde kan delen met een enthousiast jong publiek. Hieronder lees je meer over hoe Geke’s overstap verliep.

Hoe zag de aanloop naar jouw overstap naar het onderwijs eruit?

Tijdens mijn opleiding diergeneeskunde en daarna gedurende mijn muziekstudie heb ik regelmatig medestudenten begeleid die extra hulp en uitleg wilden. Zo kwam ik erachter dat lesgeven me erg aansprak. Hiermee was dus eigenlijk het eerste zaadje geplant. Toen ik voor het eerst echt overwoog om naar het onderwijs over te stappen twijfelde ik nog tussen verschillende sectoren. Ik heb toen uitgebreid de tijd genomen om te kijken wat bij me past.

Hoe heb je je oriëntatie vervolgens aangepakt?

Door verschillende meeloopdagen kwam ik er al snel achter dat de route naar lesgeven in het voortgezet onderwijs niet bij me paste. Na een meeloopdag op een mbo-instelling wist ik zeker dat ik het doceren daar ook leuk zou vinden. Ze konden mij daar meteen een school in Barneveld aanraden, waar ze vaak op zoek zijn naar nieuwe docenten voor dierverzorgingsopleidingen. Ik heb toen op een vacature gesolliciteerd, had binnen één week een gesprek en hoorde een dag later dat ik aan de slag mocht als docent!

In eerste instantie verwachte ik dat ik meteen een PDG-traject zou volgen maar in overleg met mijn school hebben we besloten dat ik eerst even voor de klas sta met ondersteuning van de school. Ik ontvang op dit moment heel goede begeleiding van mijn mededocenten. Dit is voor mij een fijne manier om te wennen aan het lesgeven. Binnenkort ga ik starten met het PDG-traject.

Hoe heeft het Onderwijsloket jou geholpen?

In de oriëntatiefase van mijn overstap was het heel prettig om met het Onderwijsloket te kunnen sparren over alternatieve opties, zeker omdat ik een tijd in het buitenland had gewoond en niet meer helemaal op de hoogte was van het onderwijssysteem in Nederland. Als ik het allemaal zelf had moeten uitzoeken zou ik misschien nooit terechtgekomen zijn waar ik nu zit. Via het Onderwijsloket hoorde ik namelijk voor het eerst over de mogelijkheid om een PDG-traject te volgen om in het mbo les te kunnen geven. Met mijn diergeneeskunde-achtergrond bleek het voor mij de moeite waard om me hierop verder te oriënteren en uiteindelijk zit ik nu heel erg op mijn plek! Ook heb ik een aantal webevents van het Onderwijsloket gevolgd die erg informatief waren.

Hoe zijn jouw eerste weken gegaan?

Nu ik inmiddels echt als docent voor de klas sta, merk ik nog meer hoe fijn in het vind om anderen dingen te leren. Met name leerlingen die een beetje buiten de boot vallen. Daar herken ik mijzelf namelijk ook in. Op Aeres MBO Barneveld, waar ik nu werk, is veel oog voor leerlingen die om verschillende redenen extra ondersteuning nodig hebben. Ik hoop daar ook aan bij te kunnen dragen.

Wel merk ik dat nu de ‘storm’ begint, dit is hoe mijn collega’s de omstandigheden omschrijven waarin leerlingen gesetteld raken en meer beginnen te rebelleren tegen docenten. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om in het begin goed de klasdynamiek aan te voelen. Maar in een aantal klassen vind ik het moeilijk om orde te houden. Zelf heb ik de neiging om conflicten te vermijden en ik vind het belangrijk om de sfeer harmonieus te houden. In de eerste weken ben ik dus best wel met mijzelf geconfronteerd. Leerlingen voelen onzekerheid feilloos aan en weten daarop in te spelen. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de leerlingen die een beetje onrust stoken juist ook heel leuk en gezellig vind!

De gouden tip van Geke

Mijn belangrijkste tip is: neem je tijd! Overweeg desnoods om een tijdelijke baan te nemen, iets dat je misschien niet zo leuk vindt maar waarnaast je wel genoeg tijd en flexibiliteit hebt om onderzoek te doen naar wat je wilt en wat bij jou past. Dat neemt nou eenmaal tijd in beslag. Wees je er hierbij wel van bewust dat je werkgever in het onderwijs doorgaans je laatste loonstrook opvraagt, op basis waarvan je ingeschaald wordt. Het is misschien handig om dit mee te nemen in je overwegingen maar uiteindelijk zou ik er je zoektocht niet door laten belemmeren. Doen wat goed voelt en iets vinden dat je blij maakt is uiteindelijk waar het om gaat!

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket