Van bioloog naar adjunct-directeur in het mbo: Simone

Van bioloog naar adjunct-directeur in het mbo: Simone

Als gepassioneerd bioloog heeft Simone in veel landen gewerkt. Eenmaal terug in Nederland besloot ze het roer om te gooien. Na verschillende tijdelijke banen kwam er een vacature vrij als docent biologie op een mbo-school. Ze groeide al snel door naar een functie als adjunct-directeur. Hieronder lees je Simones reis in het onderwijs.

Hoe zag je carrière voor het onderwijs eruit?

Het was mijn droom om dierenarts te worden, maar helaas werd ik na mijn vwo-examen uitgeloot voor de opleiding tot dierenarts. Als een soort tussenjaar koos ik ervoor om de opleiding biologie in Utrecht te volgen. Dit bleek uiteindelijk precies wat ik zocht, want ik kon onderzoek doen naar dieren in het wild. Na een aantal jaren van stages in het buitenland en reizen naar onder andere Indonesië en Hawaï, ging ik terug naar Nederland.

De zoektocht naar een leuke uitdaging in Nederland liep niet geheel vlekkeloos. Bij mijn sollicitaties kreeg ik steeds weer te horen ‘Goed verhaal, maar we weten niet wat we ermee aan moeten’. Tijdens diverse baantjes bij een tankstation, binnen de dierenverzorging en als hovenier, kwam ik in aanraking met stagiairs uit het onderwijs. Ik zag de passie voor het vak in de beroepspraktijk. Alsof het zo moest zijn, kwam er een vervangingsvacature voorbij voor een vmbo-docent biologie. Lang verhaal kort: ik heb een brief geschreven, mocht op gesprek komen en werd aangenomen!

Hoe ben je dan uiteindelijk aan de slag gegaan als adjunct-directeur?

Ik gaf eerst les in het eerste jaar van het vmbo. Ik kreeg mijn leerlingen gemakkelijk gemotiveerd en putte uit mijn eerdere werkervaringen. Dat viel op bij mijn toenmalige leidinggevende en hierdoor mocht ik vervolgens aan de slag in het mbo als docent gedragsbiologie. Daarna kreeg ik er ook nog een mentoraat bij. Zo groeide ik door, totdat ik uiteindelijk in een functie als adjunct-directeur terechtkwam. Deze functie past heel goed bij mij: ik ben binnen die functie niet alleen bezig met onderwijs, maar ook met positionering, imago en duurzaamheid. Dit vind ik enorm interessant en ik krijg hierbij veel mogelijkheden om me verder te scholen. Deze scholing kan een verbreding zijn van je vak, maar ook helemaal iets anders, zoals een mindfulness-training.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Soms vergeten we hoe waardevol werken in het onderwijs is. Hoe waardevol is het immers om iets te kunnen betekenen voor jongeren? Als docent heb je een prominente rol en kun je voor de jongeren het verschil maken, maar er zijn veel mogelijkheden en uitdagingen binnen het onderwijs. Het is een uitdagende baan, waar energie en verbinding een grote rol spelen. Juist ook vanuit het bedrijfsleven of vanuit het onderzoek. Het onderwijs van de toekomst: uit de klaslokalen en de praktijk in, uitdagingen zat!

Dit ervaringsverhaal is in samenwerking met Mbo Docent In Limburg tot stand gekomen

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket