Aanpak lerarentekort

Wij weten het al lang: leraren hebben dé baan van het leven. Maar toch is er een lerarentekort. Er worden veel maatregelen getroffen om het lerarentekort aan te pakken: de overheid heeft allerlei subsidies beschikbaar gesteld om een lerarenopleiding voor iedereen toegankelijk te maken, er is een campagne over het leraarschap als 'de baan van het leven' gelanceerd en steeds meer regio's bieden informatie aan over de lokale mogelijkheden wanneer je een overstap naar het onderwijs overweegt. En ook wij, het Onderwijsloket, zijn sinds begin 2020 live en staan klaar om mensen te informeren over werken in het onderwijs.

Subsidies vanuit de overheid

De overheid heeft inmiddels verschillende subsidies in het leven geroepen om het lerarentekort aan te pakken. Hiermee worden mensen uit andere werkvelden gestimuleerd om zich om te laten scholen tot leraar, huidige leraren worden aangemoedigd om zich breder te ontwikkelen binnen het onderwijsveld en bij bepaalde functies wordt er doorstroom binnen dezelfde onderwijssector gesubsidieerd. Lees meer over subsidies en tegemoetkomingen.

Regionale aanpak van het lerarentekort

Verschillende regio's in Nederland werken inmiddels samen om het lerarentekort aan te pakken. Zo organiseren ze open dagen en allerlei andere oriëntatieactiviteiten en bijeenkomsten. Verder hebben ze contact met schoolbesturen en geven ze informatie over de subsidies die in hun regio beschikbaar zijn.

Aanpak van het lerarentekort in de vijf grote steden

De vijf grote steden van Nederland (G5) hebben al grote stappen gemaakt in de regionale aanpak van het lerarentekort. Met een team van adviseurs werken zij hard om mensen die een carrière als leraar overwegen op weg te helpen. Op hun websites bieden de vier gemeenten informatie over de overstap naar leraarschap in hun regio. Hieronder vind je links naar de websites van deze regio-initiatieven.

Gemeente Amsterdam: lievervoordeklas.nl
Gemeente Utrecht: utrechtleert.nl
Gemeente Den Haag: derodeloper.nu
Gemeente Rotterdam: onderwijs010.nl
Gemeente Almere: wordookleraarin.almere.nl en flevowijs.nl

Landelijke aanpak van het lerarentekort: het Onderwijsloket

Tot slot is begin 2020 ook het Onderwijsloket opgericht op initiatief van de Vereniging Hogescholen, de Vereniging van Universiteiten en het ministerie van OCW. Ons doel is om jou te voorzien van de informatie die je zoekt, via onze kennisbank of onze contactpagina. Lees meer over ons.

Over het Onderwijsloket