Belangrijke thema's over werken in het onderwijs

Het Onderwijsloket helpt je graag bij je eerste oriëntatievragen. Wat is het verschil tussen de verschillende bevoegdheden die je kunt halen? Heb je die wel echt nodig als je les wilt geven? Wat is een zij-instroomtraject? Waar in Nederland kan ik een lerarenopleiding volgen? Wat is het verschil tussen een lerarenopleiding aan een hogeschool en aan een universiteit? Welke studievarianten kan ik naast mijn werk doen? Moet ik de opleiding volledig zelf betalen?

Om je te helpen snel de juiste informatie over werken in het onderwijs te vinden, hebben wij een aantal onderwerpen hieronder gepresenteerd. Klik op een van deze themapagina's om nog sneller bij de artikelen, veelgestelde vragen en ervaringsverhalen uit te komen die bij jouw vraag passen. 

Bevoegdheden

Lees hier meer informatie over de verschillende bevoegdheden in Nederland, welke bevoegdheid je voor welke sector nodig hebt en hoe je deze bevoegdheden kunt halen.

Lerarenopleidingen

Waar kun je een lerarenopleiding volgen? En welke soorten lerarenopleidingen zijn er? Ontdek het via deze themapagina.

Subsidies en regelingen

Wie betaalt mijn opleiding? Heb ik recht op een subsidie? Wat is de Lerarenbeurs? Op al deze vragen vind je het antwoord via de paginalink.

Zij-instroom in het beroep

Bij een zij-instroomtraject ben je in dienst van een school volg je daarnaast vakken bij een lerarenopleiding. Lees alles over dit traject op onze pagina.

Aanpak lerarentekort

Het lerarentekort is een probleem van nu en van de toekomst. Welke acties worden er ondernomen om dit tekort aan te pakken?

Hybride docenten

Hybride docenten combineren hun baan voor de klas met een andere baan. Het onderwijs biedt hier kansen voor.

Omscholen tot leraar

Wil je meer te weten komen over de routes om leraar te worden in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs of het mbo? We hebben de drie hoofdroutes voor je op een rij gezet.

De pabo

Wil je leerkracht worden in het basisonderwijs? Dan moet je een pabo-opleiding volgen. Lees hier meer informatie over de pabo. 

Salaris in het onderwijs

Lees alle informatie over het salaris van een (toekomstig) leraar. 

Er komt nog meer..

De komende maanden zullen er meer onderwerpen op deze pagina verschijnen. 

Over het Onderwijsloket