Hoe word ik docent in het hoger onderwijs?

In het kort

Om les te geven in het hoger onderwijs heb je wettelijk gezien geen bevoegdheid nodig. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen aan welke eisen hun docenten moeten voldoen.

Hoe word ik docent in het hoger onderwijs?

Heb jij passie voor jouw vak en deel je graag jouw kennis hierover? Vind je het leuk om aan (jong)volwassenen les te geven? Dan is werken in het hoger onderwijs (hbo-instelling of universiteit) misschien iets voor jou. In dit artikel vertellen we wat je nodig hebt om les te kunnen geven in het hoger onderwijs.

Heb ik een bevoegdheid nodig om les te geven in het hoger onderwijs?

Nee, om les te mogen geven aan een hbo-instelling of op een universiteit is het niet verplicht om een bevoegdheid te halen, in tegenstelling tot het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Om les te mogen geven in het hoger onderwijs heb je meestal wel een bachelor-, of masterdiploma nodig, of zelfs een PhD. Onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs mogen zelf bepalen aan welke exacte eisen hun docenten moeten voldoen om les te mogen geven. Vaak vragen instellingen dat je zelf één graad hoger hebt dan de graad die je lesgeeft. Dus als je bachelorstudenten lesgeeft, wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een masterdiploma. Ook vragen universiteiten en hogescholen vaak dat je in de eerste jaren van je contract een basiskwalificatie voor het lesgeven haalt. Als je lesgeeft aan een universiteit haal je de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) en als je docent bent op een hbo-instelling haal je een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB).

Wat is een BKO, BDB of BKE?

Zowel de Nederlandse universiteiten als de Nederlandse hogescholen hebben onderling afspraken gemaakt over de gewenste kwaliteiten van hun docenten. Bij de universiteiten is hiervoor de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) ontwikkeld. Bij de hogescholen is hiervoor de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) ontwikkeld. BKO- en BDB-trajecten zijn gericht op de ontwikkeling van je pedagogische en didactische vaardigheden in de praktijk. Tijdens deze trajecten ben je bijvoorbeeld bezig met zelfreflectie, ontwikkeling van onderwijs en onderwijsvisie, en word je begeleid door senior docenten en/of onderwijskundigen. De exacte invulling van de trajecten kan per instelling verschillen. Naast de BDB word je bij hogescholen ook vaak gevraagd een Basiskwalificatie Examinering (BKE) te halen, soms als onderdeel van de BDB. In de BKE krijg je de handvatten om een goede toets te ontwikkelen, te analyseren en/of te verbeteren.

Waar kan ik een baan in het hoger onderwijs vinden?

In een vacature staat omschreven waar de instelling naar opzoek is. Je kunt aan de hand van vacatures bekijken of jouw inhoudelijke opleidingsachtergrond en werkervaring aansluit bij de omschrijving van de docentvacature. Veel vacatures om docent te worden aan een hogeschool staan op de vacaturesite werkenbijhogescholen.nl. Vacatures voor docentfuncties bij een universiteit kun je vinden via de site academictransfer.com. Op de website Meesterbaan.nl kun je ook veel onderwijsvacatures vinden.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket