Zij-instromen in het speciaal onderwijs: Lisa

Het ervaringsverhaal van Lisa Jager

Vanuit haar studieachtergrond in orthopedagogiek deed Lisa Jager (32) al eerder ervaring op binnen het speciaal onderwijs. Ze ging vervolgens aan de slag in een andere sector, waar ze al meerdere keren een terugkeer naar het onderwijs overwoog, maar niet als orthopedagoog. Lisa bedacht voor zichzelf: als ik ooit eens iets anders ga doen, dan lijkt het mij leuk om voor de klas te staan. Binnenkort gaat ze van start met een zij-instroomtraject in het speciaal onderwijs, cluster 3. In dit verhaal neemt Lisa je mee in haar oriëntatie en eerste ervaringen.

Hoe zag de aanloop naar jouw overstap naar het onderwijs eruit?

Ik had voorheen een hele leuke baan, maar een herintrede in het onderwijs heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden. Vanwege mijn achtergrond in orthopedagogiek heb ik veel affiniteit met kinderen, zeker in het speciaal onderwijs. Maar de functie van leerkracht spreekt me aan omdat je dan écht een band opbouwt met kinderen en ze dagelijks weer een stukje verder kunt begeleiden. Ik werd tegengehouden door de risico’s rondom het opzeggen van mijn vaste baan, de blijvende  hypotheeklasten en de druk die het op mijn gezin zou kunnen geven. Ik wist dat ik minder betaald zou krijgen dan in mijn vorige werk en dat ik nog een geschiktheidsonderzoek zou moeten doorlopen, zonder garantie op een positieve uitkomst. Dit zijn wel afwegingen waar ik destijds bewust over heb nagedacht. In eerste instantie moest ik echt een stukje zekerheid opgeven, maar ik vertrouwde erop dat ik er ook veel voor terug zou krijgen!

Hoe heb je je oriëntatie vervolgens aangepakt?

Omdat het idee van een overstap me op een gegeven moment niet meer losliet, ben ik me meer gaan oriënteren en daardoor is mijn overstap naar het onderwijs in een stroomversnelling terecht gekomen. Een aantal maanden geleden kwam een mooie kans op mijn pad. In de stad waar ik woon kwam een vacature vrij voor een zij-instroomtraject in het speciaal onderwijs en tijdens de sollicitatie bleek er een wederzijdse klik te zijn! Onlangs heb ik het geschiktheidsonderzoek met positief gevolg afgerond en kan ik bijna van start met het zij-instroomtraject. Ik ben heel erg blij met deze nieuwe uitdaging!

Hoe heeft het Onderwijsloket jou geholpen?

Ik las ooit in de krant over het Onderwijsloket en al vroeg in mijn oriëntatieproces moest ik hieraan terugdenken. Omdat ik behoefte had aan verhalen en ervaringen van andere zij-instromers heb ik contact opgenomen met het Onderwijsloket. Ik werd toen gewezen op een evenement waarin overstappers aan het woord komen. Tijdens dit evenement werd ik getipt om  eens een dagje mee te lopen op een reguliere basisschool. Daarnaast kreeg ik door contact op te nemen met het Onderwijsloket meer informatie over de route van zij-instromer en wat er allemaal bij komt kijken. Het was heel erg fijn om de informatie die ik zocht op 1 plek te hebben!

Hoe zijn jouw eerste weken gegaan?

De eerste weken op school zijn me goed bevallen! Ik kwam in een betrokken team terecht met leuke collega’s en ik voelde me direct onderdeel van het team.

Hoewel ik al bekend was met het speciaal onderwijs, ontdekte ik tijdens de eerste weken nog meer hoe verassend en veelzijdig deze doelgroep is. Ik stond voor het eerst in een kleutergroep, die best ingewikkeld is qua gedrag. Dat was echt wel even een uitdaging. Soms dacht ik ‘jeetje, hoe ga je daarmee om?’. Maar omdat ik toch al wel een beetje bekend was met de doelgroep heb ik niet voor ontzettend grote verassingen gestaan. Toch moest ook ik wel een beetje mijn weg vinden. Maar dat is denk ik bij iedere nieuwe baan. Van ‘goh hoe werkt het kopieerapparaat?’ bij wijze van spreken.

Mijn collega’s willen me maar al te graag van alles leren, maar geven me ook zelf al veel verantwoordelijkheid. Deze balans zorgt ervoor dat ik me optimaal kan ontwikkelen als leerkracht. De eerste maanden sta ik als onderwijsondersteuner naast een ervaren leerkracht voor de klas en daarna een aantal maanden als boventallig leerkracht. Daarmee wordt het traject mooi opgebouwd en krijg ik gedurende het traject steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Zodra ik zo ver ben, dan krijg ik mijn eigen klas. Omdat ik dus langzaam naar die positie toe mag groeien, voelt het eigenlijk heel vertrouwd en natuurlijk.

De gouden tip van Lisa

Kijk eens een dagje mee in de praktijk en leer van de ervaringen van voorgangers! Ik vond het zelf heel fijn om verhalen te horen van mensen die een soortgelijk traject hebben gevolgd. Hierdoor krijg je echt het meest realistische beeld van wat het nou inhoudt om te werken in het onderwijs als leerkracht. En wat ik zelf heb ervaren is dat de overstap eerst als iets heel spannends en groots voelt, maar uiteindelijk heel erg meevalt. Als je er echt hart voor hebt en laat zien dat je het graag wilt, staat het onderwijs erg open voor je, ook als je vanuit een andere achtergrond instroomt. Het is wel echt een toegankelijke sector wat dat betreft, en zeker de moeite waard!

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket