Flexibele deeltijdpabo: Anne

Het ervaringsverhaal van Anne van Leeuwen

Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de commerciële sector, verlangde Anne van Leeuwen (34) naar een baan met een groter maatschappelijk motief. Ze wilde geen kantoorbaan meer, maar sociaal werk kunnen doen waarbij je veelal praktisch bezig bent en jezelf kunt blijven ontwikkelen. Via een traject met een loopbaancoach werd haar interesse voor het onderwijs gewekt. Inmiddels volgt ze met veel plezier de flexibele deeltijdpabo aan de Hogeschool Leiden.

Hoe zag de aanloop naar jouw overstap naar het onderwijs eruit?

Na mijn afstuderen in de richting van Communicatie ruim tien jaar geleden ben ik terechtgekomen in het bedrijfsleven. Ik was best tevreden over mijn werk maar vond het ook allemaal wel wat routinematig. Daarnaast kwam ik er gaandeweg achter dat werken puur voor commercieel belang toch niet bij mij past. Hoewel de overstap naar een andere sector al een tijd lonkte, vond ik het moeilijk om écht de switch te maken. Ik had een duwtje in de juiste richting nodig en die kwam tijdens de eerste piek van de coronapandemie. Mijn toenmalige werkgever kon mijn contract niet verlengen en hoewel dat even slikken was, bood het me ook weer wat ruimte om verder te kijken. Ik besloot een loopbaancoach in te schakelen en uit verschillende tests en gesprekken kwam toen een gemene deler rollen: het onderwijs! Deze uitkomst was een goede aanleiding om mij verder te verdiepen in het onderwijs, want destijds had ik hier nog wat twijfels over.

Hoe heb je je oriëntatie vervolgens aangepakt?

Ik ben online op onderzoek uitgegaan en heb een aantal keren meegekeken op de basisschool van mijn dochters. Hierdoor kwam ik al gauw achter dat het primair onderwijs wel bij me zou passen. In die fase van mijn oriëntatie hielp het mij ook veel om met mensen in mijn omgeving te sparren over de overstap naar het onderwijs. Ik voelde me gesterkt door de gesprekken en vond het leuk om te horen dat velen aangaven mij wel te zien als toekomstige juf. Het zette me ook meer aan het denken over mijn eigen kwaliteiten en wensen en waarom deze zouden passen bij het onderwijs. Toen ik voor mijzelf eenmaal de knoop had doorgehakt om over te stappen kwam ik al snel voor nog meer keuzes te staan, namelijk via welke route ik mijn bevoegdheid zou behalen en aan welke hogeschool. De opties leken op dat moment eindeloos en dat voelde nogal overweldigend.

Hoe heeft het Onderwijsloket jou geholpen?

Ik werd door mijn loopbaancoach gewezen op een webevent van het Onderwijsloket, en dat heeft mij erg geïnspireerd! Daarna heb ik een aantal keren telefonisch en per mail contact gezocht met het Onderwijsloket om vragen te stellen. De adviseurs informeerden mij over verschillende routes zoals het zij-instroomtraject en diverse opleidingsvormen zoals deeltijd en voltijd. Door deze informatie kon ik tijdens mijn oriëntatieproces beter tot een goede en passende keuze komen. Ook heb ik veel gebruik gemaakt van de website van het Onderwijsloket en in het bijzonder de navigator waarmee je kunt zoeken naar verschillende opleidingen en hogescholen.

Hoe zijn jouw eerste weken gegaan?

Afgelopen september ben ik gestart met de pabo en als het goed is kan ik de opleiding binnen twee jaar afronden omdat ik al een hbo-diploma heb behaald. Ik ben gemiddeld drie dagen per week bezig met mijn studie: een dag per week heb ik een thuisstudiedag, een dag per week volg ik colleges in Leiden en daarnaast loop ik een dag stage. Dit nieuwe schema is wel even wennen, niet alleen voor mij maar ook voor mijn gezin. Wel merk ik dat ik steeds beter mijn draai vind. Ik heb geleerd dat je veel dingen pas gaat begrijpen zodra je eenmaal begonnen bent aan de opleiding.

De vakken die ik nu aan het volgen ben, vind ik heel interessant en ze geven me veel inspiratie! Ik voel mij ook al steeds meer thuis op mijn stageschool en ben al druk aan het oefenen om zelfstandig lessen voor te bereiden en geven.  Ik overweeg zelfs om er volgend jaar één dag per week bij te gaan werken, bijvoorbeeld als onderwijsassistent.

De gouden tip van Anne

Ga in gesprek met mensen in je persoonlijke en professionele netwerk! Met de mensen die dichtbij mij staan heb ik destijds veel gesproken over persoonlijke afwegingen om over te stappen naar het onderwijs. Door actief op LinkedIn mijn ambitie voor deze overstap uit te spreken ben ik via mijn professionele netwerk in contact gekomen met mensen die in het onderwijs werken of anderen die ook bezig waren met de overstap. De verhalen van deze ervaringsdeskundigen hebben mij veel geholpen bij het maken van mijn keuze. Ik zou dus zeker aanraden om je netwerk aan te spreken en iedereen te laten weten dat je een overstap naar het onderwijs overweegt. Er zijn dan ineens veel mensen die met je mee kunnen denken en samen weet je toch meer dan alleen!

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket