Ervaringsverhaal van Sascha Haans

Hybride docent in het mbo

Sascha is 37 jaar woont in Amsterdam-Zuidoost. Ze is een hybride docent: ze is docent Bewegingsagogiek, Specifieke doelgroepen en Veilig sportklimaat aan het MBO College Amstelland en werkt daarnaast als sportpsycholoog voor het Britse Paralympisch Shooting team.

"Vanaf het eerste moment dat ik voor een mbo-klas stond, voelde het als de perfecte match."

Wat was de aanloop van jouw overstap naar het onderwijs?

Na de middelbare school ben ik fysiotherapie gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens deze opleiding ontwikkelde ik al snel interesse in de mentale processen van de patiënten en sporters. Hoe help je talentvolle sporters zich verder te ontwikkelen? En hoe kun je sporters zichzelf aanleren om beter te presteren? Ik besloot na mijn hbo-opleiding door te studeren en heb vervolgens aan de Vrije Universiteit van Amsterdam een master bewegingswetenschappen en de post-masteropleiding tot praktijksportpsycholoog afgerond.

Met deze diploma’s op zak, combineerde ik inmiddels twee banen: ik was tijdens mijn studie al werkzaam als zelfstandig fysiotherapeut in de sportrevalidatie en vond daarna een baan als sportpsycholoog voor Nederlandse Paralympische sporters en teams. Ik vond de combinatie van beide banen zwaar en daarom besloot ik me te oriënteren op een (gedeeltelijke) carrièreswitch, waarbij ik op zoek ging naar een baan waar ik me nog meer kon bezighouden met de ontwikkeling van anderen. De keuze voor het onderwijs was toen snel gemaakt.

Wat waren de andere redenen om te kiezen voor een baan in het onderwijs?

Ik had tijdens het opstarten van mijn onderneming al vaker lezingen en workshops gegeven en ik wist dat ik daar enorm veel energie uithaalde. Daarnaast bood het vaste inkomen van een baan in het onderwijs mij, als zelfstandig ondernemer, financiële zekerheid. Een andere belangrijke reden was dat ik verwachtte dat het onderwijs de beste plek zou zijn om mijn praktische en theoretische kennis te combineren en verder te kunnen ontwikkelen.

Hoe zag jouw traject eruit?

Ik wist dat ik het onderwijs in wilde, maar ik wist nog niet goed op wat voor school. Ik heb daarom volop gesolliciteerd bij mbo’s, hogescholen en universiteiten. Het bleek toch lastig om een baan als docent te vinden zonder een afgeronde docentenopleiding. Ik heb uiteindelijk een jaar lang open sollicitaties gestuurd. Toen was het gelukkig raak: ik werd aangenomen op een vacature voor docent sportmassage bij het MBO College Amstelland.

Ik wist eigenlijk niet wat er zou gebeuren op het moment dat ik zou worden aangenomen, maar ik werd daar direct in het diepe gegooid en belandde zonder begeleiding en zonder ervaring voor de klas. Dat was een heftig begin, maar daar heb ik me achteraf goed doorheen weten te slaan. Mijn werkervaring met het verzorgen van lezingen en workshops hielp daar enorm bij.

Daarnaast begon ik vrijwel direct met mijn PDG-traject aan de Hogeschool van Utrecht. Tijdens deze opleiding, waarin zij-instromende docenten zoals ik hun getuigschrift (het PDG) kunnen halen, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik leerde hoe ik lessen moest opbouwen, toetsen moest maken en ik leerde alles over klassendynamiek. Daarnaast was het ook ontzettend waardevol om met mijn mede-PDG’ers alle ervaringen te delen die wij dagelijks op onze mbo-scholen meemaakten.

Wat vind je het leukst aan het mbo-docentschap?

Vanaf het eerste moment dat ik voor een mbo-klas stond, voelde het als de perfecte match. Mbo-studenten zijn uitdagend en kritisch (en soms brutaal) en daarom hebben zij het meest efficiënte en effectieve onderwijs nodig. Een tweede reden waarom ik lesgeven in het mbo juist zo fantastisch vind, is omdat ik juist graag mijn aandacht en zorg besteed aan deze doelgroep: dit zijn degenen die het vaak het hardst nodig hebben en dit is de groep die soms zo onterecht wordt ondergewaardeerd. Er is op het mbo dan ook een goede balans tussen het begeleiden van en het lesgeven aan de studenten. Dat vind ik het allerleukst. Tot slot heb ik me nu al enorm ontwikkeld als persoon. Je moet sterk in je schoenen staan als docent in het mbo en dat is iedere dag weer een trigger om niet stil te staan en jezelf continu te verbeteren.

Welke tips heb je voor mensen die zich aan het oriënteren zijn op een overstap naar het onderwijs?

De belangrijkste tip die ik graag wil meegeven is om een open mindset te hebben. Ben je je nog aan het oriënteren op een overstap? Kies dan eens een vak, beroepsrichting of onderwijsniveau uit waar je nooit aan had gedacht en probeer daar eens een dagje in mee te lopen. Zo kom je er (net als ik) misschien wel achter dat je ergens veel beter past dan je van tevoren had kunnen denken. Denk verder in mogelijkheden: een overstap naar het onderwijs hoeft niet volledig te zijn, maar kan ook hybride. Ben je net begonnen met je opleidingstraject? Sta er dan elke dag weer voor open om verbaasd te worden. Er valt zo veel te leren! Over jezelf, maar ook over hoe je die ene student het beste bereikt, wat je zelf kunt veranderen aan je taalgebruik om je boodschap beter te laten aankomen, welke nieuwe digitale technieken je kunt inzetten of hoe je beter kunt samenwerken met collega’s. Net als je studenten, ben je nooit uitgeleerd. Dat ervaar ik iedere dag.

Luister naar Sascha's ervaringen als hybride docent in het mbo in aflevering 3 van de podcast Meesterwerk!

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket