Ervaringsverhaal van Quinten Mulder

Het ervaringsverhaal van Quinten Mulder

Quinten Mulder vertelt in het verhaal hieronder over zijn ervaringen als leerkracht in het basisonderwijs. Op dit moment is Quinten zich nog verder aan het ontwikkelen. Hij volgt de post-hbo opleiding 'Schoolleider Vakbekwaam'.

Opleiding

Na het behalen van mijn vwo-diploma, moest ik goed nadenken over mijn vervolgstap. Werken in het onderwijs leek me leuk, maar puur en alleen voor de klas staan klonk niet uitdagend genoeg. Daarom ben ik gestart met de Academische pabo aan de Saxion Hogeschool in Deventer. Door het doorlopen van deze route heb ik in drie jaar tijd mijn hbo-bachelor ‘’Leraar Basisonderwijs’’ gehaald, inclusief de premaster ‘’Onderwijskunde’’, waardoor ik meteen de master ‘’Educational Science and Technology’’ aan de Universiteit Twente er achteraan kon doen. Wat mij betreft de perfecte combinatie van praktijkgericht en theoretisch onderwijs! Tijdens mijn master heb ik gewerkt als student-assistent aan de Universiteit Twente bij het Focus-project. Focus verzorgde de training ‘’ Opbrengstgericht Werken op basis van Prestatiefeedback in het primair onderwijs’’. Voor het Focus-project heb ik de rekenlessen van ruim 80 basisschoolleerkrachten geobserveerd en beoordeeld om de invloed van de training op hun lesgeven te meten. Dit kijkje in de praktijk van zoveel professioneels heeft me als leerkracht ook veel gebracht.

Huidige opleiding

In juni 2019 heb ik de Post-HBO ‘’Schoolleider Primair Onderwijs – Basisbekwaam’’ aan de KPZ afgerond en in juni 2020 hoop ik klaar te zijn met de Post-HBO ‘’Schoolleider Primair Onderwijs – Vakbekwaam’’.

Loopbaan

Na mijn studie zat ik in dubio. Meteen aan het werk als onderwijskundige of toch eerst de basis leggen in de praktijk? Ik koos voor het laatste. Juist als onderwijskundige had ik namelijk wel eerst nog wat praktijkervaring nodig vond ik zelf. Daarom heb ik eerst fulltime gewerkt als leerkracht van de bovenbouw op de openbare basisschool Brookschole in het buitengebied van Markelo, waar ik me verder heb ontwikkeld als leerkracht. Maar na tweeënhalf jaar begon ik toch weer wat meer om me heen te kijken. Niet dat ik was uitgeleerd, maar met mijn brede opleiding en brede interesse in het onderwijs wilde ik mijn werkveld graag vergroten.

Dus ben ik vier dagen in de week gaan werken als onderwijskundige bij de Universiteit Twente, waar ik was verbonden aan het MATCH-project. In het MATCH-project wordt onderzoek gedaan naar differentiatie bij het vakgebied rekenen in het basisonderwijs met als doel leerkrachten te gaan trainen in differentiëren. Ik heb meegeholpen de training te ontwerpen en heb de pilot van de training verzorgd aan individuele leerkrachten. Naast deze werkzaamheden stond ik zelf op de maandag nog gewoon voor de klas in Markelo. Erg interessant en heel leerzaam allemaal!

In augustus 2018 ben ik begonnen aan mijn volgende uitdaging. Ik ben nu twee dagen in de week schoolleider van de school in Markelo, en volg dus tevens de opleiding om gediplomeerd schoolleider te worden, en sta weer drie dagen voor de klas in de bovenbouw. Hele mooie combi en ontzettend gaaf dat ik deze kans heb gekregen. Die heb ik dan ook met beide handen aangenomen!

Meerwaarde als academicus in het basisonderwijs

Ik heb niet de illusie dat academici betere leerkrachten zijn dan andere leerkrachten. Wel heb ik ervaren dat ik sneller op meerdere niveaus in de organisatie mee kan denken, en dat daardoor ook eerder kansen op mijn pad zijn gekomen. Vooral de brug slaan tussen de theorie en de praktijk heeft me daarbij geholpen. Je moet jezelf trouwens wel echt laten horen als academische leerkracht. Veel mensen hebben nog nooit van de Academische pabo gehoord, en kennen ze het wel, dan vinden ze het vaak moeilijk om te bepalen hoe academische leerkrachten het beste ingezet kunnen worden. Hier moet je echt zelf ondernemend in zijn.

Toekomst

Mijn expertise ligt in het basisonderwijs, dus daar wil ik me zeker op blijven richten. Waar ik precies sta over enkele jaren weet ik nog niet, want dat hangt van meerdere factoren af. Ik doe nu wat ik leuk vind en waar ik voldoening uithaal. Ik hoop sowieso nog even schoolleider te mogen zijn op mijn huidige school. Aangezien het kleinschalig onderwijs is, zie ik het als de perfecte plek om me te ontwikkelen als schoolleider. Daarnaast werk ik hier met ontzettend veel plezier en heb ik veel plannen voor de school!

Ben je zelf overgestapt naar een baan in het onderwijs of op dit moment werkzaam in het onderwijs, en zou je ook graag je ervaringsverhaal met ons willen delen? Laat het ons weten! Mail naar: vraag@onderwijsloket.com

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket