Zij-instromen als docent Duits: Linda

Zij-instromer in het beroep: Linda

Linda is zij-instromer en volgt op dit moment het traject zij-instroom in het beroep om eerstegraads leraar Duits te worden. Ze heeft in het voorjaar van 2020 advies gevraagd bij het Onderwijsloket, en is zich verder gaan oriënteren bij regionale loketten en onderwijsinstellingen. In september 2020 is zij begonnen aan een schakelprogramma aan de Universiteit van Amsterdam, als onderdeel van haar zij-instroomtraject. Ze kon al starten als docent Duits op het Da Vinci College in Leiden. 

Ik kwam er al snel achter dat een overstap naar het onderwijs geen kant-en-klaar pakketje is: een overstap ziet er voor iedereen anders uit en jouw route hangt echt af van je persoonlijke situatie.

Hoe zag de aanloop naar jouw overstap naar het onderwijs eruit?

Ik heb voorheen in de culturele sector gewerkt en tot vorig jaar werkte ik bij een universiteit als adviseur voor internationale studenten. Toen mijn contract afliep, ben ik nagegaan wat ik nou echt wilde doen. Leraar bleek toen het beroep waar ik gelijk iets voor voelde. Ik vind het namelijk heel leuk om jonge mensen te begeleiden en ze verder te helpen. In mijn oude werk miste ik het hart voor hetgeen ik aan het doen was.

Ik ben toen in mijn regio gaan kijken naar oriëntatiemogelijkheden. Bij het Da Vinci College in Leiden kon ik een informatiebijeenkomst bijwonen, die georganiseerd werd door het regionale initiatief Leraar worden in Leiden, Duin- en Bollenstreek. Hier hoorde ik over zij-instromen en hoe zo’n overstap eruit zou zien: een gesubsidieerd traject van maximaal twee jaar waar ik een baan in het onderwijs kon combineren met mijn opleiding.

Hoe heb je je oriëntatie vervolgens aangepakt?

Ik wist wat ik wilde: een zij-instroomtraject voor een eerstegraads bevoegdheid Duits. Het was mij alleen niet helemaal duidelijk hoe ik dit moest doen. De eerste stap van een zij-instroomtraject bleek het vinden van een baan. Het Da Vinci College wilde graag met mij in zee, maar daarvoor wilde ik eerst zelf weten hoe het zij-instroomtraject er voor mij uit zou zien. Ik heb daarvoor meerdere lerarenopleidingen benaderd. Door mijn contact met universiteiten kwam ik erachter dat ik een schakeltraject moest doorlopen om mijn vakdeficiënties weg te werken. Ik heb veel gebeld en gemaild met de verschillende universiteiten, met de school en het Onderwijsloket. Al met al duurde de omschakeling vrij lang, maar wie volhoudt, wint! Want nee is niet automatisch een nee: je moet je erin vastbijten, zoeken naar loopholes en voet bij stuk houden.

Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij de Universiteit van Amsterdam, waar ik sinds september 2020 een schakelprogramma volg, als onderdeel van mijn zij-instroomtraject tot eerstegraads docent Duits.

Hoe heeft het Onderwijsloket je geholpen?

Aan het begin van mijn oriëntatie twijfelde ik over verschillende trajecten en had ik nog veel vragen. Voor mij was bijvoorbeeld het verschil tussen een educatieve master en het zij-instroomtraject (zij-instroom in het beroep) nog niet duidelijk. Ik kwam er bovendien al snel achter dat een overstap naar het onderwijs geen kant-en-klaar pakketje is: een overstap ziet er voor iedereen anders uit en jouw route hangt echt af van je persoonlijke situatie. Het was fijn om een instantie te hebben die ik gewoon kon opbellen met de vraag om even mee te kijken naar mijn situatie en de mogelijke routes.

Hoe zijn jouw eerste weken als docent gegaan?

Het waren erg drukke weken en de combinatie van lesgeven en colleges volgen is pittig. Als zij-instromer sta je direct voor de klas en ik had daar natuurlijk nog geen ervaring mee. Ik heb verder veel brugklassen en de dynamiek in brugklassen vind ik superleuk, maar ik merk dat ik nog veel bezig ben met klassenmanagement en orde houden. Dat had ik van tevoren niet verwacht. Ik wil wel meer ingaan op de inhoud, maar dat gaat moeilijker als je leerlingen iedere keer moet herinneren aan het meenemen van hun boeken of dat ze op hun stoel moeten blijven zitten. Maar goed, ik kom er steeds meer in en realiseer me iedere dag: het is hard werken en dat kost energie, maar je krijgt er ook een hoop energie voor terug!

Linda's gouden tip

Houd goed de deadlines in de gaten van de lerarenopleidingen. Zo weet je zeker wanneer je je waarvoor kunt inschrijven en wat je wanneer moet aanleveren. Daarnaast zou ik adviseren om alvast met scholen in jouw buurt contact te leggen en daar te vragen of je eens kunt meelopen. Zeker als je iemand kent in het onderwijs is dit een makkelijke eerste stap om kennis te maken met werken in het onderwijs.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket