Salaris en salarisschaal in het onderwijs
Als je een overstap naar het onderwijs overweegt, is het handig om je ook alvast te oriënteren op het salaris dat je gaat verdienen in het onderwijs. En op de andere arbeidsvoorwaarden die gelden in de onderwijssector van jouw keuze. De arbeidsvoorwaarden in het onderwijs zijn namelijk afhankelijk van je functie en van de sector waarin je gaat werken.
Een overzicht van de salarisschalen per sector
- Primair onderwijs (basisonderwijs of po)
- Voortgezet onderwijs (vo)
- Middelbaar beroepsonderwijs (mbo en volwasseneneducatie)
Salarisschaal in het onderwijs
De inschaling van onderwijspersoneel wordt bepaald door verschillende zaken zoals functie, werkervaring en de taken die iemand uitvoert. Als startende leraar zal je bijvoorbeeld vaak in een lagere salarisschaal worden ingeschaald dan een ervaren leraar die naast lesgeven ook verschillende neventaken uitvoert op school. Over het algemeen geldt dat bij goed functioneren het maandsalaris ieder jaar één trede stijgt.
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris in het onderwijs, zijn er ook andere arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de cao's van iedere sector. In dit artikel bespreken we alvast enkele arbeidsvoorwaarden.
Cao en salarisschalen
De salarissen binnen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo zijn vastgelegd binnen de cao's van de verschillende sectoren. Binnen iedere cao heeft iedere functie een bijbehorende salarisschaal.
Salaris bij een overstap binnen het onderwijs
Als je een overstap wilt maken binnen het onderwijs kan het zo zijn dat je salaris verandert. Als startende leraar begin je over het algemeen in een lagere schaal dan ervaren leraren. Natuurlijk kun je zelf afspraken maken over je salaris met de school waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaring uit het bedrijfsleven meeneemt en daardoor met een hoger startsalaris begint.
Het is belangrijk om je te oriënteren op de cao van de sector waarnaar je wilt overstappen. Zijn er bepaalde arbeidsvoorwaarden in je huidige cao die niet worden genoemd in de cao van de sector waarin je wilt werken? Of zijn er juist aanvullende arbeidsvoorwaarden?
Daarnaast kan het handig zijn om je huidige salaris naast de salarisschaal van je nieuwe sector te leggen, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Op basis hiervan kun je gaan onderhandelen over het salaris en eventuele andere arbeidsvoorwaarden. In de volgende artikelen vind je de cao's van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo.
Salaris en salarisschaal tijdens een zij-instroomtraject in het onderwijs
Als je een overstap maakt naar het onderwijs kan dit in sommige gevallen via een zij-instroomtraject in het beroep. Tijdens dit traject sta je direct betaald voor de klas en volg je daarnaast een opleiding tot leraar. Hoeveel je betaald krijgt gedurende dit traject is afhankelijk van de onderhandeling met het bevoegd gezag op de school waar je lesgeeft. Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over de inschaling in een salarisschaal en het salaris binnen deze schaal. Ook over zaken zoals het een aantal uren per week dat je kunt besteden aan je studie of extra verlofdagen is onderhandeling mogelijk. Als je vanuit een andere sector komt en overstapt naar een baan in het onderwijs kan het handig zijn om alvast de arbeidsvoorwaarden door te nemen. De precieze arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de cao's van de verschillende sectoren: primair onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo.