De opleiding om basisschool leerkracht te worden: de pabo

Heb je altijd al ambitie gehad om leerkracht te worden op een basisschool? Een opleiding aan de pabo kan je helpen om deze ambitie om te zetten in actie. Op de pabo leer je de fijne kneepjes van het lesgeven op een basisschool. Ben jij de nieuwe meester of juf voor een enthousiaste klas op een basisschool in Nederland? Vanwege het huidige lerarentekort ben je meer dan welkom!

Gezocht: meester of juf voor op de basisschool!

Het huidige lerarentekort raakt voornamelijk het basisonderwijs. Hier groeit het aantal vacatures in een rap tempo. De aanwas op de pabo's in Nederland is weliswaar gestegen, maar we zijn er nog niet. Om goed onderwijs te blijven garanderen voor de toekomst zijn er meer juffen en meesters nodig op de basisschool. De opleiding (pabo) is in verschillende varianten te volgen door Nederland heen. Denk aan verkorte trajecten, deeltijd varianten, varianten voor onderwijsassistenten en aan een universitaire pabo.

Toelatingstoetsen op de pabo

Om te kunnen beginnen aan de pabo moet je in sommige gevallen de toelatingstoetsen maken. Heb je een hbo-bachelor of hoger afgerond, en ga je daarna de pabo volgen? Dan hoef je de toelatingstoetsen niet te maken. Kom je van de middelbare school of een mbo4-opleiding? Dan moet je vaak wel alle toelatingstoetsen maken. Hier zijn wel bepaalde uitzonderingen in gemaakt. Daarover lees je in de artikelen hieronder alles!

Groei in toekomstige meesters: jongens melden zich aan op de pabo

Er melden zich steeds meer mannen aan voor een opleiding aan de pabo. Dat is goed nieuws! Het basisonderwijs roept al jaren mannen op om leraar te worden op de basisschool. Het schijnt dat de keuze voor een bepaalde leeftijdsgroep aan het begin van de opleiding sommige mannen stimuleert om te beginnen aan de pabo.

Over het Onderwijsloket