De hybride docent

Als je switcht naar het onderwijs, hoeft dat niet fulltime. Je kunt ook parttime in het onderwijs werken en je huidige baan aanhouden. Je bent dan een hybride docent.

Hybride docenten combineren hun baan voor de klas met een andere baan. Zij werken naast hun baan als docent bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, bij een bank, bij de overheid, als zzp'er of al wel in het onderwijs, maar in een andere functie. Je bent dus een hybride docent als je naast je werk als docent ook nog ander werk hebt. In een andere werksector, of binnen het onderwijs.

Veel hybride docenten combineren hun baan in het onderwijs met een baan die inhoudelijk raakvlakken heeft met het schoolvak of het beroepsprofiel dat ze op school geven. Op die manier kunnen ze situaties uit de dagelijkse praktijk meenemen in hun lessen. De definitie van hybride docentschap is echter breder: iedereen die zijn of haar baan als docent combineert met een andere baan is een hybride docent.

Hybride werken in het onderwijs

Het onderwijs biedt veel mogelijkheden om parttime te werken. Zo kun je ieder schooljaar je roosterwensen doorgeven. Roosters staan vervolgens meestal voor de rest van het schooljaar vast. Op die manier kun je de uren die je voor de klas staat afstemmen met je andere werkzaamheden en weet jij (en je eventuele andere werkgever) precies waar je aan toe bent.

Wil je meer informatie over hybride docenten?

Bij het Expertisecentrum Hybride Docent zetten zij zich in voor het hybride docentschap. Op hun site vind je informatie, portretten van hybride docenten, onderzoek en een overzicht van hun projecten.

Daarnaast kun je kijken op de website van Techniekpact. Techniekpact richt zich specifiek op de technische sector, maar je kunt ook voor informatie over andere branches en sectoren op deze website terecht.

Over het Onderwijsloket