Bevoegdheden: eerstegraads of tweedegraads?

Om les te mogen geven op een middelbare school heb je in principe een eerste- of tweedegraads bevoegdheid nodig. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan de eerste drie klassen van de havo en het vwo, en aan alle klassen van het vmbo en het mbo. Ook mag je lesgeven in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan alle klassen van het voortgezet onderwijs en het mbo, inclusief het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Wil je nog meer weten over mogelijkheden in het onderwijs met een eerste- of tweedegraads bevoegdheid? Kijk dan in onze kennisbank.

Hoe kom ik erachter wat mijn route naar een bevoegdheid is?

Wil jij weten hoe je de juiste bevoegdheid kunt halen? Kijk dan snel verder in onze artikelen. Ben je benieuwd naar de route die het beste bij jou past? Dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseurs voor persoonlijk advies over de mogelijke routes naar de bevoegdheid van jouw keuze. Hier kun je een adviesgesprek plannen met een van onze onderwijsexperts.

Mag je zonder bevoegdheid lesgeven in Nederland?

In principe mag je niet onbevoegd lesgeven in Nederland. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Zo mag je als leraar in opleiding soms al direct voor de klas staan en kun je soms als gastdocent zonder bevoegdheid een aantal uur per week lesgeven, onder bepaalde voorwaarden. Hierover lees je meer in onze artikelen in onze kennisbank.

Bevoegdheden: eerstegraads of tweedegraads?

Om les te mogen geven op een middelbare school heb je in principe een eerste- of tweedegraads bevoegdheid nodig. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan de eerste drie klassen van de havo en het vwo, en aan alle klassen van het vmbo en het mbo. Ook mag je lesgeven in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan alle klassen van het voortgezet onderwijs en het mbo, inclusief het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Wil je nog meer weten over mogelijkheden in het onderwijs met een eerste- of tweedegraads bevoegdheid? Kijk dan in onze kennisbank.

Hoe kom ik erachter wat mijn route naar een bevoegdheid is?

Wil jij weten hoe je de juiste bevoegdheid kunt halen? Kijk dan snel verder in onze artikelen. Ben je benieuwd naar de route die het beste bij jou past? Dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseurs voor persoonlijk advies over de mogelijke routes naar de bevoegdheid van jouw keuze. Kijk hiervoor op onze pagina over persoonlijk advies.

Mag je zonder bevoegdheid lesgeven in Nederland?

In principe mag je niet onbevoegd lesgeven in Nederland. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Zo mag je als leraar in opleiding soms al direct voor de klas staan en kun je soms als gastdocent zonder bevoegdheid een aantal uur per week lesgeven, onder bepaalde voorwaarden. Hierover lees je meer in onze artikelen in onze kennisbank.

Over het Onderwijsloket