Wat is het verschil tussen een instructeur en een docent in het mbo?

Docent of instructeur?

Als je voor de klas wilt staan op een mbo-school, dan kun je dat op twee verschillende manieren doen: als docent of als instructeur. Hieronder lees je wat het verschil is tussen deze twee functies.

Het verschil

Docenten en instructeurs maken allebei deel uit van het onderwijsteam binnen een mbo-school. Het onderwijsteam is verantwoordelijk voor de verdeling van de onderwijstaken en voor de examinering. De precieze werkverdeling wordt binnen het onderwijsteam van een mbo-school bepaald. Docenten zijn meestal verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma, de bijbehorende toetsing en voor het begeleiden van studenten in hun studie. Instructeurs zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft regelmatig zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam. Dat betekent niet dat er iemand uit het onderwijsteam ook daadwerkelijk aanwezig moet zijn in het lokaal of de werkplaats. Het is aan het team om de rolverdeling van de docent en de instructeur daarbij goed te regelen.

Samenvatting

In een mbo-school staat het onderwijsteam centraal, dat bestaat uit docenten en instructeurs. Het is aan het team om de rolverdeling van de docenten en de instructeurs af te stemmen. Docenten zijn meestal verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma, de bijbehorende toetsing en voor het begeleiden van studenten in hun studie. Instructeurs zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft daarbij regelmatig zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket