Verkorte DigiPabo: Gerda

Het ervaringsverhaal van Gerda Evenhuis-Buiter

Na 20 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, is het voor Gerda (40) nu tijd voor een nieuw avontuur. Ze werkte als vrijwilliger met kinderen op een school en bij een sportvereniging en dat beviel haar erg goed. Het zette Gerda aan het denken om op een meer permanente basis iets te gaan doen met kinderen. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet en is ze al druk bezig met haar pabo-opleiding om uiteindelijk als leerkracht in het primair onderwijs aan de slag te gaan!

Hoe zag de aanloop naar jouw overstap naar het onderwijs eruit?

Als vrijwilliger train ik kinderen bij de lokale atletiekvereniging en ook heb ik een tijd geholpen op de school van mijn kinderen bij de tussenschoolse opvang en allerlei educatieve uitjes. Ik heb altijd al veel plezier gehad in het werken met kinderen. Toen ik echt serieus ging nadenken over een overstap naar het onderwijs, heb ik mij op meerdere sectoren georiënteerd. Ik twijfelde namelijk over het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en het primair onderwijs.

Hoe heb je je oriëntatie vervolgens aangepakt?

Destijds heb ik best veel verschillende dingen gedaan om mij te oriënteren. Om erachter te komen welke sector het beste bij mij past, heb ik meegelopen op meerdere scholen. Hierbij kon ik meekijken met professionals in de klas om zo een beter beeld te krijgen van wat werken in het onderwijs precies inhoudt. Door het meekijken merkte ik bij mezelf dat ik de leeftijd en de ontwikkeling van de kinderen in het primair onderwijs het leukste vind. Ik word erg blij van hun enthousiasme en unieke kijk op de wereld! Om me beter te oriënteren op de inhoud van de studie heb ik verschillende online informatieavonden bijgewoond van hogescholen. Met mijn specifieke wens om de opleiding vanuit het buitenland af te kunnen maken, heb ik gekozen voor de verkorte DigiPabo van Inholland.

Hoe heeft het Onderwijsloket jou geholpen?

Ik heb destijds veel gehad aan een evenement dat door het Onderwijsloket werd georganiseerd. Tijdens het evenement werd ik uitgedaagd om te reflecteren op aspecten van het leraarschap en hoe dat aansluit bij mijn persoonlijke situatie. Veel van de vragen die werden gesteld tijdens het evenement om te checken of een baan in het onderwijs bij je past, kon ik met ‘ja’ beantwoorden. Dit was voor mij echt een bevestiging. Hierna wist ik het dus zeker: ‘ja, ik ga de switch maken, dit ga ik doen!’       

Hoe zijn jouw eerste weken gegaan?

Ik begon al snel aan mijn stage en ondervond al vroeg dat er best veel bij komt kijken. Vaak wordt gesuggereerd dat de pabo niet zo moeilijk zou zijn, maar het is wel veel werk! Ik ben druk met lessen voorbereiden, tijdens de stage deze lessen al geven en vervolgens evalueren. Daarnaast krijg ik veel verschillende opdrachten vanuit mijn opleiding die ik moet uitvoeren en natuurlijk leren voor de toetsen. Het is een drukke bezigheid om deze opleiding te volgen, maar het gaat vast lukken! Ik vind het heel leuk om met deze doelgroep te werken en de leerlingen te zien groeien.

De gouden tip van Gerda

Oriënteer je in de praktijk! Door een dagje mee te lopen, eventueel een gastles te verzorgen en zo de algemene sfeer te proeven op een school, kun je voor jezelf uiteindelijk het beste aanvoelen of het bij je past. Zo ja, ga je er dan verder in verdiepen! Uit ervaring weet ik dat ook het bijwonen van een evenement, bijvoorbeeld van het Onderwijsloket, nog extra nieuwe inzichten kan bieden. Door de ervaringen te horen van andere overstappers naar het onderwijs en gerichte vragen te krijgen over je motivatie, word je aan het denken gezet. Wie weet zien we elkaar dan nog eens in het onderwijs!

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket