Hoe oriënteer ik me op een overstap naar het onderwijs?

Hoe oriënteer ik me op een overstap naar het onderwijs?

Begint het te kriebelen om een overstap naar het onderwijs te maken, en wil jij je vooraf goed oriënteren? Er zijn verschillende instanties, activiteiten en andere middelen die jou hierbij kunnen helpen! In dit artikel geven we een aantal handige tips om jouw oriëntatieproces zo makkelijk mogelijk te maken.

Waarom is goede oriëntatie belangrijk?

Een carrièreswitch is natuurlijk niet zomaar gemaakt. Er komt van alles bij kijken als je de overstap naar een hele andere sector of functie wilt maken. Goede oriëntatie kan helpen om voor jezelf duidelijk te krijgen waarom je wilt switchen, welke richting het beste bij je past, wat daarvoor nodig is, wat het je kan opleveren en wat je van het proces kunt verwachten.

Als landelijk Onderwijsloket kunnen we je van alles vertellen over verschillende functies, onderwijssectoren, opleidingstrajecten, algemene toelatingseisen en praktische zaken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in onze uitgebreide kennisbank, vul de routetool in om te zien welke opleidingstrajecten voor jou mogelijk zijn, of bekijk op onze contactpagina hoe je ons kunt bereiken om al je persoonlijke vragen te stellen.

Daarnaast zijn er allerlei andere partijen en platforms die een mooie aanvulling kunnen vormen op jouw oriëntatieproces. Als je benieuwd bent naar onze suggesties, lees dan zeker verder!

Regionale initiatieven

Naast het landelijk geldende advies van het Onderwijsloket, kun je in je oriëntatie terecht bij regionale loketten. Omdat zij nauw in contact staan met scholen(gemeenschappen) en opleiders, kunnen ze wat gerichter met je meedenken en doorverwijzen naar relevante partijen in jouw situatie. Ook vind je hier actuele informatie  over de tekorten in jouw onderwijsregio.

Vaak hebben deze regionale initiatieven vacatures van lokale scholen op hun websites en organiseren ze oriëntatieactiviteiten bij jou in de buurt. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken wat jouw lokale loket allemaal aanbiedt!

In dit artikel vind je een overzicht van alle regioloketten die klaarstaan om in jouw regio verder mee te denken.

Meekijkdag op een school

Om erachter te komen of het onderwijs echt bij je past, is het belangrijk om dit in de praktijk eens te gaan ervaren. Een meekijkdagje op verschillende scholen biedt allerlei waardevolle inzichten. Wist je dat je scholen altijd kunt benaderen met de vraag of je eens een dag mag meelopen? Zo kun je ontdekken of werken op een school iets voor jou is. Als je nog twijfelt tussen verschillende onderwijssectoren, bijvoorbeeld tussen het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, benader dan uit beide sectoren scholen voor een meekijkdag.

Open dagen van lerarenopleidingen

Omscholing is een wezenlijk onderdeel van de overstap naar het onderwijs. Het is dus zaak om een opleider te vinden die bij jouw studiebehoeftes past. De meeste lerarenopleidingen en -trajecten worden door verschillende onderwijsinstellingen aangeboden. Je hebt daarom vaak de keuze tussen meerdere hogescholen en universiteiten. Twijfel je nog tussen een aantal opleidingen of opleiders? Laat je dan informeren tijdens een open dag of meeloopdag. Tijdens dit soort dagen kun je sfeerproeven, soms ook al een college bijwonen en bovenal natuurlijk al je prangende vragen stellen aan medewerkers en studenten. Bekijk voor actuele data de websites van verschillende onderwijsinstellingen.

Open dagen en meeloopdagen vinden slechts een aantal keren per jaar plaats. Ben je deze helaas net misgelopen? Kijk dan zeker ook eens op de websites van lerarenopleidingen zelf. Hier vind je uitgebreide informatie over het curriculum en andere belangrijke details over de opleiding. Meestal kun je per studiejaar zelfs zien wanneer je welke vakken zult volgen.

In onze Navigator vind je een overzicht van alle lerarenopleidingen in Nederland!

Handige websites

  • Benieuwd naar welke scholen er eigenlijk bij jou in de buurt zitten, bijvoorbeeld voor een kijkje in de klas of om een open sollicitatie te doen? Kijk voor scholen in het primair- en voortgezet onderwijs dan eens op Scholen op de kaart. Als je juist op zoek bent naar mbo-scholen, dan vind je een overzicht op Kiesmbo.
  • Als je op zoek bent naar onderwijsvacatures, dan is Meesterbaan een handige website om in de gaten te houden. Voor vacatures op hogescholen kun je terecht via Werken bij hogescholen. Hogescholen en universiteiten plaatsen daarnaast vrijwel altijd nieuwe vacatures op hun eigen websites.
  • Twijfel je over een overstap naar het mbo, en wil je je graag oriënteren op welke vakken en profielen er binnen het mbo bestaan? Je kunt via Kiesmbo een overzicht vinden zodat je makkelijker wegwijs wordt. Voor al je vragen rondom de pabo (lerarenopleiding voor het primair onderwijs), zoals over voorbereiding voor toelatingstoetsen en de rekentoets, kun je meer informatie vinden op Goed voorbereid naar de pabo.

Podcast Grote Pauze – luister naar verhalen van overstappers

Ben je benieuwd naar ervaringen van de overstappers die jou voorgingen? In Grote Pauze, de podcast van het Onderwijsloket, gaan we in gesprek met overstappers en andere onderwijshelden uit verschillende onderwijssectoren. Ze vertellen je alles over de uitdagingen  en hoogtepunten van hun overstap, én geven altijd een gouden tip. Laat je inspireren door een divers aanbod aan onderwijsverhalen en overstaptrajecten. Beluister Grote Pauze hier!

Online media

Naast podcast Grote Pauze is er nog allerlei andere interessante media om naar te kijken en luisteren. Denk bijvoorbeeld eens aan het programma 100 dagen voor de klas en de documentaire Zijwaarts de klas in. In de podcast Zin in lesgeven kun je ook luisteren naar alle ins- en outs van de overstap naar het leraarschap.

Het Onderwijsloket heeft ook een tweede tak: voorbereidingsplatform Klaar voor de stap. Je kunt hier onder andere terecht voor interessante podcasts, video’s en tips en tricks rondom een overstap naar het onderwijs.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket