Hoe kan ik herintreden als leraar in het onderwijs?

In het kort

Een gehaalde lesbevoegdheid is in principe altijd geldig. Wel kunnen er ondertussen een aantal zaken veranderd zijn, zoals wat je met je bevoegdheid kunt of hoe onderwijs aangeboden wordt.

Hoe kan ik herintreden als leraar in het onderwijs?

Heb je ooit een lesbevoegdheid behaald, maar ben je daarna een ander carrièrepad ingeslagen? Of heb je na afronding van je lerarenopleiding wel een tijd in het onderwijs gewerkt, maar inmiddels al lang niet meer? Misschien denk je er dan wel aan om opnieuw in het onderwijs aan de slag te gaan. In dit artikel lees je meer over herintreden in het onderwijs.

Wat bedoelen we met herintreden in het onderwijs?

In de context van dit artikel gebruiken we de term herintreder om te verwijzen naar iemand die wel een lesbevoegdheid heeft behaald, maar niet meer werkzaam is in het onderwijs en dat wel weer zou willen.

Is mijn lesbevoegdheid nog geldig?

Nederlandse lesbevoegdheden verliezen hun geldigheid in principe niet. Wel zou het kunnen dat de bevoegdheden destijds een andere naam hadden of tegenwoordig geen toegang meer geven tot lesgeven in dezelfde sector(en). Is het al een tijd geleden dat je je bevoegdheid hebt behaald? Dan kun je bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een bevoegdhedenscan doen. Vaak staat er op je diploma zelf ook waarvoor je precies bevoegd verklaard bent.

Heb ik aanvullende scholing nodig?

Als je van plan bent om in de sector aan de slag te gaan waarvoor je al bevoegd bent, dan heb je in principe geen aanvullende scholing nodig. Het kan natuurlijk wel fijn zijn om je kennis en kunde wat op te frissen, zeker als het lang geleden is dat je voor het laatst in het onderwijs hebt gewerkt. Hoewel jouw bevoegdheid aantoont dat je inhoudelijk, pedagogisch en didactisch bekwaam bent, staat het onderwijs natuurlijk nooit stil. Hierdoor zou het goed kunnen dat lesmethodes, lesmateriaal en pedagogische visies in de tussentijd veranderd zijn. Het kan daarom handig zijn om deze veranderingen voor jezelf in kaart te brengen.

Er zijn verschillende organisaties die cursussen en trainingen aanbieden die relevant kunnen zijn voor herintreders. Hieronder vind je er een aantal:

Neem ook eens contact op met een regioloket voor advies en mogelijkheden rondom herintreden bij jou in de buurt.

Tips om je op een herintrede als leraar voor te bereiden

  • Plan eens verschillende meeloopdagen in op scholen om een indruk te krijgen van de huidige onderwijspraktijk. Een handige website met een overzicht van scholen bij jou in de buurt is bijvoorbeeld Scholen op de kaart.
  • Oriënteer je op verschillende visies op onderwijs. Op die manier kun je ontdekken wat op dit moment goed bij je past en je zoektocht hierop eventueel toespitsen.
  • Overweeg om eerst een tijd aan de slag te gaan in een onderwijsondersteunende functie. Dit kan een fijne manier zijn om weer te wennen in het onderwijs zonder dat je alle verantwoordelijkheden in de klas direct zelf draagt.
  • Houd er rekening mee dat je een VOG moet kunnen aanvragen.

Waar kan ik vacatures vinden?

Houd voor vacatures bijvoorbeeld websites als Meesterbaan en Docentenmarktplaats in de gaten. Ook hebben regionale onderwijsinitiatieven vaak lokale vacatures op hun websites. Daarnaast staan er op andere sites zoals Indeed of LinkedIn ook altijd veel onderwijsvacatures.

Hoe ziet mijn salaris als herintreder eruit?

Wat je gaat verdienen is af­han­ke­lijk van meerdere factoren, zoals jouw studieach­ter­grond, werk­er­va­ring en de onderwijssector waarin je gaat werken. Het precieze salaris stem je altijd af met je werkgever. Ben je benieuwd naar de actuele salarissen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo? Kijk dan eens op onze kennisbankpagina over praktische zaken.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket