Wat is een kopopleiding?

In het kort

Een kopopleiding is een vorm van een voltijd lerarenopleiding waarbij je in één jaar een tweedegraads lesbevoegdheid haalt aan een hogeschool. Je komt hiervoor in aanmerking als je een bacheloropleiding hebt afgerond die vakinhoudelijk verwant is aan een schoolvak.

Wat is een kopopleiding?

Wil je na het afronden van je hbo- of wo-bacheloropleiding graag een tweedegraads bevoegdheid halen? Als je een bacheloropleiding hebt gevolgd die vakinhoudelijk verwant is aan het schoolvak dat je zou willen geven, dan kan dat via een kopopleiding in één jaar. In dit artikel wordt uitgelegd wat een kopinleiding inhoudt, wanneer je toelaatbaar bent en welke kosten er bij een kopopleiding komen kijken.

Wat houdt een kopopleiding in?

Een kopopleiding is een verkorte lerarenopleiding die je volgt aan een hogeschool. Met deze korte opleiding haal je in één jaar een tweedegraads lesbevoegdheid voor een bepaald schoolvak, waarmee je kunt lesgeven op een middelbare school (in het vmbo en in de onderbouw van havo/vwo) en in het mbo.

Een overzicht van alle kopopleidingen vind je in onze navigator. De meeste kopopleidingen worden alleen aangeboden in voltijd, maar sommige kopopleidingen worden ook aangeboden in deeltijd.

In het programma van de kopopleiding staat de praktijk centraal: de nadruk ligt op het ontwikkelen van je pedagogische en (vak)didactische competenties. Naast je collegedagen loop je stage op een middelbare school of op een mbo-school. Je krijgt geen vakken over de inhoud van het schoolvak, omdat ervan uit wordt gegaan dat je al voldoende inhoudelijke kennis van het schoolvak hebt opgedaan tijdens je afgeronde verwante bachelor.

Er zijn meer mogelijkheden om een tweedegraads bevoegdheid te halen. Bekijk alle routes hier.

Wat zijn de toelatingseisen voor een kopopleiding?

Je komt in aanmerking voor een kopopleiding als je een bacheloropleiding hebt afgerond die vakinhoudelijk verwant is aan een schoolvak. Je vindt die verwantschap in deze verwantschapstabel. Heb je bijvoorbeeld een hbo-opleiding in de toegepaste wiskunde afgerond? Dan kom je in aanmerking voor de kopopleiding voor het schoolvak wiskunde.

Hogescholen hebben op hun website meestal een gedetailleerd overzicht staan van de specifieke bacheloropleidingen waarmee je in aanmerking komt voor een kopopleiding. Houd er verder rekening mee dat hogescholen eisen stellen aan het aantal jaar dat tussen het behalen van je bachelordiploma en de start van de kopopleiding mag zitten. Dat is vaak maximaal zeven jaar.

Hoeveel kost een kopopleiding?

Voor een kopopleiding betaal je meestal het wettelijk collegegeld, maar dat hangt net als bij andere studies af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je eerder behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In sommige gevallen betaal je instellingscollegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.

Als je na je opleiding aan een hogeschool of universiteit een kopopleiding gaat doen, kun je een jaar extra studiefinanciering krijgen. Dit geldt voor zowel de beurs als de lening. Ook mag je een jaar langer reizen met het studentenreisproduct.

Bekijk in ons artikel over subsidies alle leningen en tegemoetkomingen voor leraren.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket